Hlavní nabídka

Obsah stránky

Buďme zodpovědní

středa, 16. březen 2020 // ÚŘAD INFORMUJE

Vláda nařidila karanténu, ale je pouze na nás, jak se v krizi budeme k sobě navzájem chovat. Dnes se do schránek roznáší speciální vydání Zpravodaje věnované novému koronaviru. V úvodu obsahuje výzvu starosty k zodpovědnému chování.

Text // Marek Merhout


Vážení spoluobčané,

dnešním dnem jsme se všichni jako obyvatelé ČR ocitli v karanténě – vláda zakázala volný pohyb lidí. Minulý týden se zavřely školy, většina obchodů, restaurace, úřady fungují v omezených režimech. Delší dobu nelze sehnat roušky, respirátory, dezinfekční prostředky. Z médií se na nás valí děsivá čísla o stovkách tisících nakažených a tisících mrtvých. Už ne ze vzdálené Číny, ale z okolních evropských států. U nás zatím stovky případů, ale čísla každý den narůstají.


Někteří lidé reagují panikou a jiní zaujali postoj,  že se jedná o „horší chřipku“. Oba tábory dělají chybu. Základem úspěchu je uvědomit si reálné riziko. A to existuje už i u nás v obci. V Nymburce je několik potvrzených nákaz a mnohonásobně více těch, kteří nebyli testováni, ale přitom jsou již nakaženi. Pohybují se mezi námi, rozšiřují nákazu a neví o tom, protože se infikovali už před několika dny (2-14 dní). Dotýkají se nákupních vozíků, klik dveří, madel v autobusech,  platí hotovostí, šíří okolo sebe kapénky obsahující vir.


Karanténa je pouze  byrokratické nařízení vlády. Důležité je její poselství. Dá se vyložit velmi jednoduše – neriskujte šíření viru více, než musíte. Já bych se rád  k apelu vlády připojil. Prosím vás, abyste se řídili zdravým rozumem, abyste při svém pohybu na  veřejnosti zvažovali, jak moc je rizikový pro vás a pro ostatní lidi, a porovnávali s tím, jak moc je pro vás pobyt na veřejnosti nezbytný. Stojí za riziko, že byť jeden jediný člověk navíc bude ohrožen na zdraví nebo dokonce na životě? Nejvíce ohrožené skupiny obyvatel jsou starší lidé a chronicky nemocní. Ale nemoc si vybírá daň i u lidí mladších a v dobré kondici.


Prosím vás, abyste byli ohleduplní a zodpovědní, i když třeba sami nemáte mezi blízkými osobami někoho, kdo patří do rizikové skupiny.
Prosím vás, abyste se nestyděli na veřejnosti projevovat opatrnost, ať už třeba jde o nepodání si ruky, držení bezpečného odstupu, použití dezinfekce nebo používání roušek (i doma vyrobených). Pro rozumné lidi to je znak zodpovědnosti, jen hlupák to bude chápat jako slabost.


Věřte mi, že si nepřeji nic jiného, než abych si sám ze sebe za pár měsíců na hřišti u piva dělal legraci, že jsme v březnu tak vyšilovali. Moc v to doufám.

Pevné zdraví! 

Marek Merhout, starosta

Vložený dokument

Zpravodaj 2020 - č. 1 pdf pdf 1023 kB

Patička stránky

Dnes je 24. duben 2024
Svátek má Jiří

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce