Hlavní nabídka

Obsah stránky

Přeměna šlotavského Plácku

středa, 07. prosinec 2016 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Dalším místem ve Šlotavě, na které jsme se soustředili bylo prostranství mezi břehem Trnávky a domy podél staré nymburské cesty, pro které existuje malebný místní název „Na Plácku“.  Ještě před několika lety Trnávku lemovaly vzrostlé topoly, po nichž po zásahu Povodí Labe zbyly jen rozpadající se pařezy.

A jak se postupně mění Plácek? V jeho špičce je v rámci dotačního projektu "Děti obci, obec dětem" nově instalovaný dětský kolotoč a vysazeno několik okrasných stromů. Na montáž čekají dvě lavičky. Mohutný topol černý byl z hlediska zdravotního stavu vyhodnocen jako rizikový, a tak byl na konci listopadu poražen. Místní obyvatelé již nemusí parkovat na trávě díky 15 vybudovaným zpevněným stáním. 

Zřejmě nejzajímavějším počinem však bylo vysázení 14 kusů topolů a to dobrovolnými silami více než dvaceti členů místních spolků a občanů. Materiálové náklady ve výši 18.850 Kč byly uhrazeny Nadací Partnerství za přispění společnosti Makro Cash & Carry. Původně žádost o dotaci na výsadbu stromů sice směřovala na obnovu ovocné aleje podél staré cesty do Oupadu, ale záměr se bohužel nepodařilo naplnit vzhledem  k majetkoprávním poměrům v místě zamýšlené výsadby. Vrátit stromy podél cesty, kam historicky patří, však nevzdáváme a budeme se o to snažit v rámci probíhajících pozemkových úprav.

Plácek stále není v konečné formě. Stále zbývá srovnat terénní nerovnosti, aby mohl být bez problémů strojově sečen, a na jaře vysadit okrasné keře. Příští rok se budeme věnovat i zarostlým břehům Trnávky. Alespoň té části, které je nejvíce na očích, byť jde o povinnost správce toku.

Krátká videa jak z sázení nových topolů, tak z kácení starého stromu můžete vidět v naší webové videotéce.

Patička stránky

Dnes je 24. duben 2024
Svátek má Jiří

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce