Hlavní nabídka

Obsah stránky

Novinky v knihovně - dar od nakladatelství JOTA

středa, 17. únor 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Obecní knihovna dostala darem od nakladatelství JOTA knihy pro děti i dospělé.

Text // Marie Vorlíčková


Obecní knihovna dostala darem od Nakladatelství JOTA, s.r.o. čtrnáct knih určených jak dětským čtenářům, tak i dospělým. 

Addamsova rodina - podle animovaného filmu

Novomanželům Morticii a Gomezovi Addamsovým rozzuřený dav pokazil svatbu, a tak se rozhodli vyměnit Starý svět za Nový. Addamsovi jsou tak trochu jiní než všichni ostatní. Mají vytříbeně strašlivý vkus a delikátně hnusné chutě, a i když se vzájemně pokoušejí zabít, mají se rádi až za hrob. Rodina Addamsových se potýká s obvyklými trablemi – dospívajícími dětmi, všetečnou tchyní a nevychovanými domácími mazlíčky. Jejich domov snů, pro maloměšťáky rozpadající se ruina, se stane trnem v oku Margaux, moderátorce reality show, která je shodou okolností také majitelkou realit v sousedství – a Addamsovi jí kazí ceny. Na oslavu zkoušky dospělosti Addamse juniora se navíc sjede celá široká rodina, což Margaux nemůže dopustit. Chce Addamsovy nejprve vyštvat a později zničit. Válka sousedů vypukne naplno.

Pro děti od 8 let.

Addamsova rodina

Deset - Lauren Myracelová

Viki Perryová má deset. A deset, to už NĚCO znamená! Znamená to dvojciferné číslo narozenin, více odpovědnosti a skoro už i postup na druhý stupeň základní školy.
Deset znamená, že Viki dokáže už spoustu věcí – umí se postarat o tříletého brášku Toma a zvládne i starší sestru, typicky náladovou teenagerku. A po boku má nejlepší kamarádku na světě – Amandu, se kterou se dá podnikat ledasco veselého i dobrodružného. Jenže ani v deseti není život jen procházka růžových sadem a Viki zjišťuje, že i na ni čeká pár pěkně těžkých rozhodnutí a dramatických situací…

Deset

Jednáct - Lauren Myracelová

Viki je vtipná, citlivá, svébytná a hlavně v březnu oslavila JEDENÁCT!
A právě v den jedenáctých narozenin se pro nás otevírají stránky poutavého Viktorčina deníku, ve kterém si hrdinka měsíc po měsíci s vtipem a břitkými postřehy zaznamenává své potíže s pubertální, náladovou starší sestrou, legrácky s mladším bráškou, nedorozumění s někdy nedůvtipnými rodiči, trable s novou, namyšlenou rivalkou Gábinou či narůstající odcizení mezi ní a nejlepší kamarádkou Amandou.
Velmi úspěšná autorka Lauren Myracleová vytvořila svěží sérii s charismatickou hrdinkou, která má smysl pro humor a vřelé srdce ... a kterou si mladé čtenářky okamžitě zamilují.

Jedenáct

Dvanáct - Lauren Myracelová

Ještě větší vzrůšo než mít jedenáct je mít DVANÁCT!
Viki, veselá, milá a vtipná hrdinka Viki Perryová je zase o rok starší a dospělejší. Ovšem její někdy spíše úsměvné, jindy vážnější trable a nedorozumění s rodiči, sourozenci, ale hlavně kamarádkami současnými i bývalými a těmi, s nimiž se nikdy přátelit nehodlá, jí život rozhodně neulehčují. Viki zjišťuje, jak hořce chutná zrada ze strany blízkého člověka, ale zakouší i stud nad svým chováním, když i ona dokáže ublížit.
A navíc si musí zvyknout na spoustu novinek, jako jsou například lesky na rty, noví spolužáci, letní tábory, ženské prádlo a hlavně KLUCI!

Dvanáct

Třináct - Lauren Myracelová

Viki Perryová má konečně úžasných TŘINÁCT!
A v tomto zásadním roce svého života zažije opravdu pozoruhodné věci — mimo jiné okusí první pořádný polibek, nechá si růst vlasy kvůli dobročinnosti, uvědomí si, jak je důležité mít kamarádky na život a na smrt, a v okamžiku, kdy si její kluk až podezřele hodně všímá jisté dívky s kroužkem v nose, všem ukáže, že má zdravé sebevědomí a ví, co chce.
A ani doma u Perryů není nouze o vzrušení, neboť sestra Sandra končí studia, šestiletý bráška se rozkoukává po „velkém“ světě, máma čeká neplánované miminko a je neustále v jednom kole, zatímco táta se snaží svými tradičními vtípky vzbudit úsměv na rtech každého člena Perryovic rodinky.

Třináct

Čtrnáct - Lauren Myracelová

Viki se pomalu chystá do devítky a teprve nyní jí dochází, jak málo společného času jí a sestře zbývá, než Sandra odjede na vysokou školu až na druhý konec země. Oslava čtrnáctých narozenin skončí téměř katastrofálně – na Viki si nikdo nevzpomene, dokonce ani zaneprázdnění rodiče. Lars se chystá strávit letní prázdniny opět v Evropě, a tak se Viki a její dívčí partička přihlásí na tábor u moře. Při zachraňování mořských želv však holky zjišťují, že se jejich zájmy najednou překvapivě rozcházejí, seznamují se se spoustou nových tváří a některé z nich dokonce i s novými kluky. Lars ale nakonec nikam na léto neodjede, což Viki lehce zkomplikuje život. Bráška Tom je stále stejný neposeda a miminko Magie dokáže převrátit dům vzhůru nohama.

Tolik potíží je na jednu čtrnáctiletou slečnu přece jenom trošku moc. Viki byla vždycky obětavá a starostlivá, takže není divu, že jí dost dlouho nedochází, že i před ní samotnou se nakupila hromada problémů, které se samy nevyřeší…

Čtrnáct

Božský cizinec - Christina Laurenová

Sára Dillonová, schopná finanční ředitelka Božského bastarda, se konečně odhodlá ukázat záda tomu nevěrnému zmetkovi, se kterým pár posledních let sdílela postel, a prchne si léčit zlomené srdce do New Yorku. Znechucená několikaletým stereotypem hledá povyražení bez přílišných závazků.

Když v tanečním klubu potká Božského cizince, nepočítá s tím, že by z toho mohlo být něco víc než vzrušující zábava na jednu noc. Ale způsob – a rychlost – kterými vztah s ním překračuje všechny její zákazy a zábrany, ho brzy promění z nezávazného flirtu v něco jedinečného. Celé město ví o tom, že Max Stella je na ženské a střídá je jako ponožky. Navzdory tomu, že vypadá jako klasický nafoukaný byznysmen, začne po setkání se Sárou – a po několika divokých a vzrušujících aférkách odehrávajících se v knihovně, skladišti i sexy klubu – přemýšlet nad tím, jestli by jeho vášně mohly někdy přerůst hranice sexuálního dobrodružství.

Sáru ani tak neděsí představa, že by je někdo načapal při erotických hrátkách na veřejnosti. Spíše se obává, aby si Maxe nepustila příliš k tělu – ale to neberte úplně doslova.

Božský cizinec

Božský bastard - Christina Laurenová

Chloe Millsová, zatraceně chytrá a pracovitá studentka obchodní administrativy, má jediný problém: svého šéfa, Bennetta Ryana. Je náročný, neomalený, bezohledný – a naprosto neodolatelný. Božský bastard.

Bennett se vrátil z Francie do Chicaga, aby zaujal významný post v obrovském rodinném podniku. Vůbec nečekal, že ta asistentka, která mu v zahraničí na dálku pomáhala, je nádherné, nevinně provokativní – naprosto nesnesitelné – stvoření, se kterým se teď bude muset vídat každý den. Navzdory drbům nikdy nebyl příznivce románků na pracovišti. Jenže Chloe pro něj představuje takové pokušení, že je ochotný pravidla ohnout – nebo je rovnou poslat k čertu –, pokud to znamená, že bude jeho. Kdykoli a kdekoli.

Když ovšem jejich vzájemná touha dostoupí zlomového bodu, budou se muset Bennett a Chloe rozhodnout, co všechno jsou ochotni obětovat, aby jeden druhého získali.

Božský bastard

Božský hráč - Christina Laurenová

Po tom, co Hanně Bergstromové její starostlivý bratr udělá přednášku o tom, že má úplně katastrofální (protože nulový) společenský život a je zahrabaná zaživa v přípravě na doktorát, nezbývá jí nic jiného, než poslechnout a využít jeho návrh: vypadne ven, seznámí se s novými lidmi, začne randit. A kdo jí pomůže proměnit se ve žhavou dračici, po které budou toužit všichni muži? Nikdo jiný než přítel jejího bratra, božský Will Sumner – investor a dokonalý playboy!

Will riskem doslova žije, ale starat se o brýlatou šprtku, „malou“ kámošovu ségru, ho opravdu ani v nejmenším neláká… až do té divoké noci, kdy ho jeho nevinná svůdná žačka naláká do postele a ukáže mu věci, na které už nikdy nezapomene. Jakmile Hanna objeví sílu svého sex-appealu, je jen na Willovi, aby dokázal, že je opravdu tím jediným mužem, kterého v životě potřebuje.

Božský hráč

Dcery - Kateřina Dubská

Ve svém druhém románu autorka vypráví příběh čtyř generací své vlastní rodiny a jeho děj se ze Slovácka přesouvá do Prahy a do severních Čech. Zpočátku je velká stmelená rodina schopná společně čelit dopadům dějinných zvratů české historie, která až tragicky poznamenává osudy některých jejích členů.

Nositelkami síly celé rodiny jsou ženy, Josefčiny dcery, ale čím více se rozpadávají jejich vlastní manželství i původně pevné rodinné vztahy, tím osudověji o tuto sílu přicházejí. Jako místy až černá niť se knihou vinou otázky nad vztahy mezi ženami, které jsou zdánlivě příliš silné, a muži, kteří jsou zdánlivě příliš slabí, i vědomí, že jeden tragický okamžik v životě první generace dokáže poznamenat životy těch, kteří se teprve narodí a lidé sami zranění svá zranění přenášejí dál a dál.

Pestrá mozaika příběhů rodičů, dětí a vnuků nenechá čtenáře vydechnout svou někdy až brutální energií, přesto dává naději, že i sebetěžší rodinnou historii zatíženou mlčením a tajnostmi lze unést i zvládnout a hlavně ji nepředávat dalším generacím.

Dcery

Večery v Umbru - Marlena de Blasi

Oslava jídla a přátelství plná radosti dodávající chuť do života. Výtečné jídlo, výborné víno, západ slunce nad umbrijskými kopci a obyčejný, ale přitom bohatý život místních žen… To vše na vás čeká v nové knize Marleny de Blasi, autorky bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku.

Pravidelně každý čtvrtek večer se skupinka čtyř žen z italského venkova schází ve zchátralém kamenném domě v kopcích nad městečkem Orvieto. Tam – společně se svou přítelkyní Chou – vaří, usedají ke skvělým večeřím při svitu svíček, pijí svá oblíbená místní vína a rozprávějí.

Líčení společných večeří, oblíbených ingrediencí a receptů, jejichž tajemství je předáváno z generace na generaci, se prolíná s vyprávěním o životních osudech těchto čtyř žen – Mirandy, Ninuccii, Paoliny a Gildy –, které se autorce postupně svěřují se svými příběhy o lásce, ztracené i nalezené, o stárnutí, opuštění, střetech s mafií a pokrevní mstě. 

Kniha je určena všem, kdo mají rádi Itálii a všechno italské, a tisícům čtenářů, kteří si oblíbili Kábulskou školu krásy Deborah Rodriquezové, Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbertové nebo film Báječný hotel Marigold. Tato kniha je vyvrcholením autorčiných dvaceti let strávených v Itálii, kde žila, cestovala, vařila, jedla a pila, a samozřejmě obsahuje recepty těch nejlákavějších umbrijských pokrmů. Kniha je jízdenkou nejen do Itálie, ale i do lidského srdce.

Večery v Umbrii

Černobyl, historie jaderné katastrofy - Serhii Polkhy

O Černobylu komplexně a bez cenzury. Dozvíte se, co jste ještě nevěděli o největší nukleární katastrofě naší doby. Nedokonalý reaktor, chyby obsluhy, exploze a radioaktivní zamoření značné části Evropy... Kniha vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor vás seznámí s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou.

Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.

Černobyl

Bratrstvo neohrožených - Stephen E. Ambrose

Rota E 506. pluku 101. vzdušné výsadkové divize z Normandie až do Hitlerova Orlího hnízda. Slavná literární předloha stejnojmenného televizního miniseriálu HBO. Bratrstvo neohrožených představuje práci vynikajícího historika o pozoruhodné rotě armády USA. Kromě bojových úspěchů, mezi něž patří excelentní výkony při invazi v Normandii, v bojích v Ardenách nebo v Holandsku, Ambroseho zaujal zvláštní vztah mezi jejími příslušníky, který přetrval dlouhá desetiletí po skončení války.

„Mezi těmi veterány byl evidentní tak blízký a důvěrný vztah, že dodnes zůstávají jakýmsi bratrstvem neohrožených,“ napsal po dokončení knihy v roce 1991. Titul je tedy vedle podrobného popisu výcviku a bojů roty E od Normandie až po obsazení Hitlerova „Orlího hnízda“ v Berchtesgadenu také sondou do mezilidských vztahů elitních vojáků, popisem vzniku řady přátelství „na život a na smrt“ a v neposlední řadě také pohledem na západní frontu druhé světové války očima řadového amerického vojáka.

Bratrstvo neohrožených

Patička stránky

Dnes je 17. duben 2024
Svátek má Rudolf

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: trénink mladší

18. duben 2024 // Hasiči

SDH - trénink mladší s vodou na hřišti od 17:00 do 19:00 hodin.