Hlavní nabídka

Obsah stránky

Frikulín 12/2019

středa, 04. prosinec 2019 // KNIHOVNA DETAIL

Ve středu 4.12. se konalo letošní poslední setkání našich školáků v knihovně. Děti se dozvěděly něco o adventu, Vánocích a zvycích. Některé tradice si i vyzkoušely. U stromečku na ně čekal Mikuláš s čertem, kteří rozdávali hodným dětem balíčky s dobrůtkami, zlobivé děti dostaly od Mikuláše balíček menší a od čerta uhlí. Úplně všem dětem dal Mikuláš knížku 'O čertu Pepiášovi'.

Text // Marie Vorlíčková


S dětmi jsme si nejdříve připomněli, co znamená advent, kde vznikla tradice adventního kalendáře a věnečku. Povídali jsme si o adventních svátcích (Ondřej, Lucie, Barbora a Mikuláš) a Vánocích. O zvycích, které byly v minulosti s těmito svátky spojovány a o těch, které přetrvaly do dnešní doby. Děti vyprávěly, jak probíhají Vánoce u nich doma. 

Některé tradice jsme si ukázali přímo: 

- házení pantoflí

- rozkrajování jablíček

- otáčení hrníčků, pod kterými byly schované: prstýnek, penízek, uzlíček, drobeček

- větvičky z třešně

Kromě rozkrojených jablek, které si děti snědly, měly připravené sušené dobroty (jablíčka, hrozinky, meruňky, banány a brusinky).

Děti se začetly do knížek s vánoční, zimní a čertovskou tématikou. Společně jsme si přečetli několik kapitol z knížky Biblické příběhy pro děti od Annette Neubauer - Ježíškovo narození, zvěstování radostné zprávy a příchod mudrců z východu. Ještě nám zbyl čas na čtení z knížky Andělíček Stříbrovlásek od Sigrid Lüddeckové.

Když děti zahlédly za dveřmi bílé stopy, nebylo s nimi už v knihovně k vydržení. Proto se vydaly po stopách k ozdobenému stromečku, kde už na ně čekal Mikuláš s čertem. Každé z dětí řeklo Mikulášovi básničku nebo zazpívalo písničku. Mikuláš je pak obdaroval balíčkem s dobrotami. Hodné děti dostaly balíček větší. Ty, které zlobily, ho měly chudší, protože v něm velké místo zabralo uhlí od čerta. Každé z dětí, ať už hodné nebo zlobivé, dostalo pekelnou knížku "O čertu Pepiášovi" s podpisy Mikuláše a ne jen tak obyčejného čerta, ale samotného Lucifera. 

 

Fotogalerie k článku


Zobrazit celou galerii k článku

Patička stránky

Dnes je 28. duben 2024
Svátek má Vlastislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: štafetový závod starší Nymburk

28. duben 2024 // Hasiči

SDH - Nymburk štafetový závod starších.