Hlavní nabídka

Obsah stránky

ZOOkoutek Budiměřice

úterý, 09. červen 2020 // ÚŘAD INFORMUJE

Oupad Hliňák na konci Budiměřic mění svou tvář. Z bývalé divoké skládky se přetváří na vesnický ZOOkoutek. Obec se uchází o finanční prostředky z rozpočtu Středočeského kraje. Pomůžete nám je získat?

Text // Marek Merhout


Úvodem trochu budiměřického místopisu. Na konci obce směrem na Rašovice se mezi silnicí a Mrlinou nacházejí dvě prohlubně. Jedné, která je vzdálenější, říkáme „Halda“ a druhé těsně u silnice „Hliňák“.

Halda prošla revitalizací v roce 2015, kdy z ní byla odtěženo usazené bahno a došlo k jejímu částečnému zavodnění. Dnes z ní je funkční biotop a místo pro zastavení při procházce.

Pokud jde o Hliňák, tak ten byl ještě před 6 lety zarostlý bujnou vegetací (bohužel foto jsme nedohledali), která v sobě skrývala stopy po jeho mnohaletém využívání jako skládky odpadu v dobách minulých. Proto jsme ho v roce 2015 kompletně vyřezali a odpady zlikvidovali. Po několika letech však místo znovu zarostlo a opět jsme ho museli v průběhu letošní zimy vyčistit. Zeleň nelze udržovat strojově, protože jsou svahy strmé a nepřístupné a dno je plné starých pařezů a kořenů.

Z tohoto důvodu se nám v hlavě zrodila myšlenka na upravení prostoru a vytvoření pastviny pro ovce a kozy, které by Hliňák spásáním sami udržovaly. Jako přídavek by vzniklo místo, na které by se navrátila do vesnice hospodářská zvířata. Myšlenka dostala název „ZOOkoutek v Budiměřicích“. Není třeba se obávat názvu – žádní tygři, zebry nebo sloni tam nebudou.

Prostor obeženeme ohradníkem. Pro zvířátka postavíme malý přístřešek, kam se budou moci schovat před nepřízní počasí. K dispozici budou mít napáječku pro zahnání žízně. V duchu naší tradice vysázíme pár nových stromůCelkové náklady na realizaci odhadujeme na 200 tis. Kč. 

Středočeský kraj přišel letos poprvé s bezvadným nápadem tzv. participativní rozpočet - samotní občané mají možnost rozhodnout o využití části krajského rozpočtu. Náš projekt ZOOkoutku jsme do participativního rozpočtu přihlásili.

Soutěžíme s dalšími 2 projekty na Nymbursku, oba podala obec Kostelní Lhota. Pokud uspějeme, získáme na projekt všechny peníze, které potřebujeme. To znamená celých 200 tis. Kč.

Proto bychom vás rádi požádali o vaši podporu formou internetového hlasování. Dopředu upozorňujeme, že při zaslání hlasu je požadováno zadat datum narození a číslo občanského průkazu. To možná některé podporovatele odradí, ale požadavek to je oprávněný. Jak jinak zajistit, že opravdu hlasují pouze obyvatelé kraje? Ale není třeba se bát, úřady stejně tyto informace mají a technické zabezpečení hlasování je bezpečné.

Prosím hlasujte v rodinách. Můžete náš projekt sdílet svým přátelům, známým, kolegům – pokud jsou občané Středočeského kraje, mohou nás také podpořit.

Za vaši podporu předem všem děkujeme. 

 

Jak na hlasování?

1] Jít na stránku https://mujkraj.kr-stredocesky.cz/hlasovani/ a zadat číslo vašeho OP, datum narození, zaškrtnout Nejsem robot, zaškrtnout souhlas se zpracováním informací a pak kliknout na Ověřit.

2] Vybrat oblast Nymburk a dát 2x kladný hlas našemu projektu. Prosíme, nedávejte konkurenčním projektům na Nymbursku hlasy záporné. Následně Potvrdit hlasy.

3] Na úplný závěr potvrdit svou volbu.

 

 

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.