Hlavní nabídka

Obsah stránky

Výsadba za Stodolní

neděle, 13. listopad 2016 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Kdo vyrazí na víkendovou zdravotní procházku po zatravněné cestě za zahradami domů ve „Stodolní“, objeví téměř 360 čerstvě vysázených keřů a stromů, které se rozprostírají na desetimetrovém pruhu za cestou. Jde o iniciativu místních obyvatel, jejíž počátek se datuje několik let zpět, kdy byla sepsána petice žádající vznik zeleného pásma oddělujícího obytnou zónu od  obhospodařovaného lánu pole. K svému přání se lidé vrátili v letošním roce a v souladu s veřejně deklarovanou podporou obce (např. článek o společném zkrášlování zeleně) přišli s konkrétním návrhem na vznik jakéhosi biokoridoru, který je nejen ochrání před negativními projevy intenzivní zemědělské činnosti, ale především vytvoří další místo pro aktivní odpočinek všech obyvatel Budiměřic. Tak vznikl projekt, v rámci kterého obec poskytla pozemek a finanční prostředky na nákup materiálu, aktivní občané potom investovali svůj volný čas na provedení výsadby a do budoucna slíbili se o nově vzniklou zeleň postarat – zejména v počátečních letech, kdy bude péče potřeba nejvíce. Budoucí návštěvníci se mohou kromě stínů borovic těšit i na možnost ochutnání vlašských a lískových ořechů, muchovníku, malin nebo angreštu. 
V tomto případě se vše sešlo téměř ideálně – byl k dispozici pozemek v souladu s územním plánem, našli se proaktivní občané, kterým není jedno, jaké prostředí nás obklopuje, a obec má v současnosti zastupitelstvo ochotné podpořit dobré nápady. A důležitá informace - kolik to vlastně stálo? Samotné rostliny necelých 15 tis. Kč. Celkové náklady budou o něco vyšší, protože je ještě potřeba na jaře provést výsev trávy a před zimou ochránit rostliny před okusem. Nicméně v porovnání s tím, kolik by výsadba stála dodaná "na klíč", obec ušetří nemalé prostředky.
Atmosféra během sázení byla sice pracovní ale velmi příjemná a všem 19 dobrovolníkům chutnal nejen čerstvý podzimní vzduch, ale také sekaná a teplý čaj. Koneckonců se můžeme přesvědčit ve fotogalerii vytvořené k tomuto tématu. Kdo by se chtěl zúčastnit podobné akce, může přijít v neděli 27.11. na Šlotavu (článek zde). 
 
 
 
 
 

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.