Hlavní nabídka

Obsah stránky

Sportovní areál v Budiměřicích v novém kabátu

sobota, 07. prosinec 2019 // ÚŘAD INFORMUJE

Zastupitelstvo obce v listopadu schválilo studii Přístavby a úpravy sportovního zázemí – stávající fotbalové kabiny. Objekt čeká proměna na moderní víceúčelovou budovu sloužící širokému okruhu občanů naší obce.

Text // Marek Merhout


Po letech přešlapování ohledně budoucnosti fotbalových kabin na hřišti v Budiměřicích se letos v dubnu pohnuly ledy. Došlo k podpisu vzájemného memoranda o porozumění mezi obcí a TJ Budiměřice – Šlotava, z.s.. Základní myšlenkou v něm obsaženou je, že obec budovu kabin koupí, zrekonstruuje a umožní její část nadále sportovcům používat. Kupní smlouva za cenu 600 tis. Kč byla následně uzavřena a objekt přešel do majetku obce. Pro neobeznámené nutno poznamenat, že fotbalové hřiště, i veškeré okolí včetně pozemku pod kabinami je majetkem obce.

Ve snaze finančně podpořit zamýšlenou rekonstrukci dotací následovaly práce na technických studiích snížení energetické náročnosti, které vyústily v srpnu podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 2.4 mil. Kč. Na rozhodnutí o přidělení dotace se v tuto chvíli stále čeká.

Na technické podklady navázala architektonická studie zpracovávaná paní Ing. arch. Irenou Schusterovou. Během prací vznikla myšlenka celý projekt rozšířit o zázemí pro místní dobrovolné hasiče. Výslednou podobu studie schválilo zastupitelstvo na veřejném zasedání 19. listopadu.

Navrhovaná stavba je rozdělena na 3 části. V západní přistavené části vzniknou prostory pro dobrovolnou jednotku hasičů a pro dětský hasičský sport. Zároveň zde nalezne garáž obecní minibus. Prostřední část poslouží jako zázemí pro sportovce. Fotbalisté získají šatnu s vlastní sprchou a vnitřním skladem. Samozřejmostí je i sklad venkovní. Hosté budou mít k šatně rovněž navazující sprchu – tyto prostory pak poskytnou využití také pro ostatní spolky. Ve sportovní části nebude chybět místnost pro rozhodčí se sprchou a WC pro sportovce. V další části východním směrem se bude nacházet restaurace s provozním a sociálním zázemím s kapacitou okolo 50 osob. Na ní dále naváže venkovní zastřešená pergola spojená s restaurací velkoplošnými skleněnými dveřmi, které umožní oba prostory navzájem propojit. Protože v obci chybí prostor pro kulturně-společenské události, boční stěny venkovní pergoly jsou navrženy jako zatahovací a ve spojení s prostorem restaurace získá obec dostatečně velký prostor pro pořádní akcí i během nepříznivého počasí.

Celý objekt bude vytápěn tepelným čerpadlem a na jeho střeše se počítá s instalací 16 fotovoltaických panelů, které vyrobí až polovinu spotřebované elektřiny. Střecha budovy se bude pyšnit dalšími dvěma zvláštnostmi – jednak je na ní navržena terasa sloužící jako tribuna pro sledování fotbalu a jednak by měla být řešena jako tzv. zelená. Zelené střechy mají povrch tvořený rostlinami s účelem ochlazovat v horkých dnech vnitřek budov. Za přínos určitě lze považovat i WC, které bude veřejnosti přístupné bez závislosti na otevírací době restaurace.

Nejčastěji kladená otázka je, kdy se můžeme na novou budovu těšit?. Pokud vše půjde dle plánu, stavební práce se spustí během podzimu 2020 a otevření bychom se mohli dočkat v průběhu následujícího jara.

Fotogalerie k článku

01-Situace v měřítku 1:200
Zobrazit celou galerii k článku

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.