Hlavní nabídka

Obsah stránky

Sčítání lidu 2021

pátek, 22. únor 2021 // ÚŘAD INFORMUJE

V příštím týdnů začíná sčítání lidu, domů a bytů 2021. Pokusili jsme se pro vás připravit základní souhrn informací formou otázek a odpovědí. Letos poprvé je možné odevzdat odpovědi online. Je to nejbezpečnější a nejpohodlnější způsob a rozhodně ho doporučujeme. Neberte prosím sčítání na lehkou váhu, pokud byste se ho nezúčastnili, hrozí poměrně vysoké pokuty.

Text // Marie Vorlíčková


Sčítání 2021 je připravováno primárně jako online, a to vůbec poprvé v historii naší země. Od 27.03.2021 se lidé budou moci sečíst jednoduše a bezpečně přes internet na webu https://www.scitani.cz/. Zákonnou povinnost tak mohou snadno splnit z domova bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem nebo návštěvy kontaktního místa sčítání. Více informací ZDE.

Stránku Sčítání 2021 na Facebooku najdete na https://www.facebook.com/scitani2021, profil na Instagramu na https://www.instagram.com/scitani2021/. ČSÚ bude sčítání komunikovat také prostřednictvím svých současných sociální sítí – Twitteru, Instagramu, LinkedInu a YouTube.

 

KOHO SE SČÍTÁNÍ TÝKÁ? KDO SE MUSÍ SEČÍST? 

Povinnost sečíst se mají všechny osoby s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů a osoby, kterým byl u nás udělen azyl. Sčítají se všechny osoby v domácnosti, tj. i děti. 

JAK SE DO OLNINE FORMULÁŘE BEZPEČNĚ PŘIHLÁSIT?

K přihlášení se použije číslo platného osobního dokladu vydaného Českou republikou (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datum narození. Použít lze také elektronickou identitu (eidentita.cz) nebo datovou schránku fyzické osoby

KOLIK ČASU ZABERE VYPLNĚNÍ ONLINE FORMULÁŘE?

Čas závisí na počtu osob v domácnosti. Průměrně trvá vyplnění společné části formuláře za byt a domácnost 10 minut a druhé části 5 minut za jednu osobu

JAK ZÍSKÁM LISTINNÝ SČÍTACÍ FORMULÁŘ?

Od sčítacího komisaře - ti začnou od 17.04. roznášet listinné sčítací formuláře spolu s odpovědní obálkou těm, kteří se nesečetli online. Komisař se dostaví v předem oznámeném termínu, zazvoní a vyčká na váš příchod venku před vaším domem. Řídí se přitom aktuálně platnými hygienickými opatřeními. Oznámení s konkrétním termínem, kdy vám komisař přinese listinný formulář, dostanete do schránky. Pokud vás komisař nezastihne, dostaví se podruhé v náhradním termínu. Náhradní termín vám bude opět oznámen. Oznámené termíny změnit nelze. 

DO KDY MUSÍM ODEVZDAT LISTINNÝ SČÍTACÍ FORMULÁŘ?

Nejpozději do 11.05. ho odešlete zdarma poštou v odpovědní obálce, kterou obdržíte spolu s listinným formulářem, nebo odevzdejte na kterémkoliv kontaktním místě sčítání. Adresy kontaktních míst zjistíte na scitani.cz/kontaktnimisto.

JAK ZÍSKÁM LISTINNÝ FORMULÁŘ, KDYŽ JSEM V KARANTÉNĚ?

Pokud jste v karanténě nebo máte příznaky nakažení koronavirem, buďte ohleduplní. Řiďte se příslušnými hygienickými nařízeními a vyhněte se osobnímu kontaktu se sčítacím komisařem. Formulář může dle dohody vyplnit jiný člen vaší rodiny, který zná situaci v domácnosti. Listinný sčítací formulář pro vás může dle dohody převzít jiná zdravá osoba. Vyplněný listinný formuláře za vás také může odeslat poštou v odpovědní obálce nebo ho odevzdat na kterémkoliv místě sčítání jiná zdravá osoba. 

CO SE STANE, KDYŽ SE SČÍTÁNÍ NEZÚČASTNÍM?

Pokud však svůj formulář, ať už v jakékoli formě nevyplníte nebo ho nikdo nevyplní za vás, hrozí vám pokuta 10 tisíc korun.

JAKÉ JSOU DŮLEŽITÉ TERMÍNY?

Příprava na sčítání do 26.03.2021
Sčítání online 27.03.2021 - 09.04.2021
Listinné sčítání 17.04.2021 - 11.05.2021
Zpracování výsledků 12.05.2021 - 31.12.2021
Zveřejnění výsledků od 2022

 

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.