Hlavní nabídka

Obsah stránky

Revoluce v kontaktování tísňové linky 155

pátek, 21. září 2020 // OSTATNÍ

Tým aplikace Záchranka přichází s unikátní novinkou. Díky podpoře Nadace Vodafone a Ministerstva zdravotnictví ČR jsme po více než roční spolupráci s odborníky uvedli do praxe videopřenosy z místa nehody na dispečink zdravotnické záchranné služby. Oči záchranářů se tak dostávají na místo události ještě před příjezdem sanitky.

Text // Marie Vorlíčková


Revoluce v kontaktování tísňové linky 155

 

Tým aplikace Záchranka přichází s unikátní novinkou. Díky podpoře Nadace Vodafone a Ministerstva zdravotnictví ČR jsme po více než roční spolupráci s odborníky uvedli do praxe videopřenosy z místa nehody na dispečink zdravotnické záchranné služby. Oči záchranářů se tak dostávají na místo události ještě před příjezdem sanitky.

Jak videopřenosy fungují? 


Nová technologie doplní standardní volání na linku 155. Volající může zdravotnickou záchrannou službu kontaktovat klasickým voláním 155 nebo stiskem nouzového tlačítka v aplikaci Záchranka.

Až operátoři tísňové linky rozhodují o tom, zda je třeba videohovor zahájit či ne. Pokud se pro něj rozhodnou, zašlou na telefonní číslo volajícího SMS zprávu, jejímž otevřením se aktivuje videopřenos. Hovor, na jehož základě byl videopřenos spuštěn, i nadále bez přerušení běží na pozadí, zvuk videa není přenášen. Současně je znovu sdílena poloha volajícího a otevírá se i okno pro chat. Toto vše funguje i v případě, kdy volající nemá nainstalovanou aplikaci Záchranka. Přenos videa je možný pouze pokud má člověk připojení k internetu (ať už 4G/LTE, 5G či WiFi) a kameru v telefonu.

Při vývoji celé technologie byl kladen zásadní důraz na bezpečnost přenášených dat – veškerý přenos obrazu je pouze krátkodobý a nikde se neukládá, komunikace probíhá pouze mezi telefonem volajícího a konkrétním pracovištěm operátora či operátorky zdravotnické záchranné služby, případně posádky, která jede na místo nehody k případu. 

 

V jakých případech se bude videopřenos hodit?

Více se dočtete zde
Chcete nás podpořit? Děkujeme

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.