Hlavní nabídka

Obsah stránky

Platební portál obce Budiměřice

úterý, 18. leden 2022 // ÚŘAD INFORMUJE

Platební portál umožňuje občanům zaplatit poplatky nebo služby z pohodlí domova platební kartou nebo převodním příkazem pomocí QR kódu. Pro obec přináší výhodu jednoduššího zpracování dat a úsporu práce v administrativě, kterou je možné věnovat jiné činnosti. Použití portálu je stejně jednoduché jako nákup v jakémkoliv e-shopu. Pojďme společně ukázat, že jsme moderní obec.

Text // Marek Merhout


Obec Budiměřice se připojila k projektu Středočeského kraje nabízejícího jednoduchým způsobem hradit různé poplatky, ale do budoucna i jiné služby, v online prostředí. Již delší dobu akceptujeme na obecním úřadě platební karty pro různé úhrady, takže občan se nemusí obávat, že nebude mít k dispozici hotovost. Samozřejmě také historicky umožňujeme hradit poplatky převodním příkazem. O dalším vylepšení platebních metod jsme už určitý čas přemýšleli, ale nebyli jsme si jisti, že by přínos vyvážil úsilí a výdaje spojené s prací na moderním řešení.

Proto velmi vítáme iniciativu kraje, který si platební portál nechal vytvořit a  poskytl ho všem městům, obcím, ale i neziskovým organizacím na jeho území. Každá obec si v něm může vytvořit svojí část a nechat občany ji využívat. Vše je zcela zdarma - pro občany i pro obec.

V tuto chvíli je možné v Budměřicích portál použít pro platbu poplatků za odpad a psy. Stačí jednoduše kliknout na obrázek níže a vstoupíte do platebního portálu. Používání je jednoduché, ale pro všechny případy pod obrázkem pokračujeme stručným návodem. Nejlépe se platba zařizuje s platební kartou nebo mobilní bankovní aplikací, která umí načítat QR kódy. Stači ale i normální elektronické bankovnictví, do kterého zadáte příkaz ručně.

Abychom Vás motivovali, tak jsme si pro prvních pět uhrazených plateb platebním portálem připravili malé překvapení. 

 

 

Jak pracovat s platebním portálem?

Postup si ukážeme na příkladě poplatku za odpad. U poplatků za psy to je velmi podobné.....

1) Vybereme si poplatek - v našem případě Polplatek za odpady 2022 a klikneme na něj

2) V levé části si můžeme přečíst informace o placeném poplatku. V pravé části pak postupně:

  • vybereme ze seznamu část obce
  • zadáme číslo popisné
  • vybereme ze seznamu, jestli se jedná o nemovitost k trvalému bydlení nebo rekreaci
  • vypíšeme seznam občanů, za které je poplatek placen
  • vybereme ze seznamu, jestli platíme za celý rok, první pololetí nebo druhé pololetí
  • závěrem zadáme za kolik obyvatel poplatek platíme*

Portál sám spočítá častku k platbě. Klikneme na tlačítko POKRAČOVAT

*v případě rekreační objektu uvedeme číslo 1

 

3) Zobrazí se nám obrazovka, kde na pravé straně vidíme rekapitulaci chystané platby. Pokud jsou údaje správné, tak v levé části klikneme na druh platební metody, kterou chceme použít. Pokud nejsou správné, tak nejjednodušší cestou je zavřít okno prohlížeče a začít znovu.

 

4) Pokud zvolíme Platba kartou, jsme nasměřováni do zabezpečené bankovní platební brány. Zde postupujeme jako při jakékoliv platbě na internetu např. v e-shopu.

 

5) Pokud zvolíme Bankovní převod, tak se ocitneme na obrazovce, která vygenerovala QR kód pro platbu mobilním telefonem. Stačí vstoupit do bankovní aplikace a zadat platbu vyfocením QR kódu. Pokud takovou možnost nemáme, nebo ji nechceme využít, tak jednoduše do internetového bankovnictví zadáme údaje vypsané na stránce (číslo účtu, variabilní symbol, zpráva pro příjemce a částku).

 

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.