Hlavní nabídka

Obsah stránky

Označení zimních popelnic na komunální odpad

úterý, 18. říjen 2022 // ÚŘAD INFORMUJE

Ve čtvrtek 27.10. dojde ke značení zimních popelnic na komunální odpad. Zimními popelnicemi vycházíme vstříc domácnostem s kotly na tuhá paliva, ale zároveň přinášejí určitá omezení a povinnosti.

Text // Marie Vorlíčková


Na začátku letošního roku došlo k razatní změně frekvence svozu komunálního odpadu - z původních 7 dnů na 14 dnů. V praxi se ukázalo, že pro typickou domácnost, která dodržuje pravidla třídění to je interval zcela dostačující.

Nicméně bylo zřejmé, že problém nastane u domů, ve kterých se pro vytápění stále používá zejména uhlí a u kterých během topné sezóny nebude kapacita popelnice při 14 denním svozu stačit. Proto se zavedly tzv. zimní popelnice - právě na dodatečný objem popele. Obyvatelé měli možnost vznést požadavek na zimní popelnici, ta jim byla doručena a její výrobní číslo bylo zaevidováno.

Pro lepší orientaci se obec rozhodla tyto popelnice označit samolepkou vločky. Nalepení samolepek bychom rádi provedli ve čtvrtek 27. 10. 2022. Prosíme proto občany, aby popelnice  přistavili před domy ideálně již ve středu večer nebo nejpozději ve čtvrtek ráno. Obecní zaměstnanci provedou označení popelnic samolepkou během čtvrtka.

Jaká jsou pravidla pro zimní popelnice?

  • přidělují se do domácností topící v kotlích na uhlí a dřevo
  • vyvážejí se pouze v topné sezóně (typicky říjen - duben)
  • kromě popela by se do nich nic jiného nemělo dávat

V souvislosti s používáním kotlů na tuhá paliva si dovolujeme upozornit, že provozovatel kotle je povinnen mít platnou revizní zprávu na kotel, kterou má obecní úřad právo požadovat. Od roku 2023 proto obec spojí poskytnutí zimní popelnice s požadavkem na předložení revizní zprávy.

 

Patička stránky

Dnes je 24. duben 2024
Svátek má Jiří

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce