Hlavní nabídka

Obsah stránky

Novinky- dar z nakladatelství Doplněk

úterý, 19. květen 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Nakladatelství Doplněk nám darovalo 30 knih

Text // Pavla Zavadilová


 

Tématem autobiografické knihy je osud autorova staršího bratra, který se ve svých osmnácti letech dobrovolně přihlásil ke zbraním SS a o rok později zemřel po těžkém zranění na východní frontě. Na základě korespondence a záznamů v jeho frontovém deníku se Uwe Timm zamýšlí nad bratrovou motivací. Vnímá přítomnost mrtvého ve vzpomínkách členů rodiny a s touto zkušeností pak zkoumá vyrovnávání se s nacistickou minulostí v poválečné době.

Timm se pokouší život svých blízkých zobecnit jako celkem obvyklý příběh mnoha podobných německých rodin. Nehledá pro Němce alibi; naopak zcela jasně říká, že všichni o nacistických zločinech věděli, ale nikdo se na nic neptal, o ničem nemluvil. Tím se příběh výrazně liší od naprosté většiny německých biografických knih pojednávajících o období nacismu. K výjimečnosti díla přispívá i autorův střízlivý a úsporný styl vyprávění, který vnímavého a zvídavého čtenáře zaujme od prvních stránek.

Knihu doplňuje zasvěcený doslov Ivana Klímy.

 

U nás již známý norský autor Lars Saabye Christensen vydal roku 1984 úspěšný román Beatles. Sleduje v něm osudy čtyř kamarádů v letech 1965—1972. Kluci milují Beatles a identifikují se s nimi; jednotlivá údobí zrání svých hrdinů autor dokonce rozčlenil do kapitol s názvy nejznámějších písniček legendární kapely.

Zpočátku bezelstně idylické až komické zážitky čtyř spolužáků postupně nabývají na vážnosti a posouvají chlapce různými směry do těžce vydobyté dospělosti. Všechno nakonec dopadne jinak, než si představovali, zůstávají však přáteli. Beatles je román o přátelství.

 

K životnímu jubileu herečky Vlasty Chramostové znovu vychází již několikrát vyprodaná kniha jejích vzpomínek.

Autorka je začala psát za hluboké normalizace, kdy jí byl jiný veřejný projev znemožněn. Otevřenost, s níž zde řeší vlastní i společenská selhání, je v našich poměrech naprosto neobvyklá.

 

Baladou o žaláři v Readingu (1898) se Oscar Wilde vyrovnával se svým pobytem ve vězení — byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací za homosexualitu, která byla od roku 1895 trestná. Šlo ovšem o zástupný důvod: soudobá společnost se jej především chtěla zbavit.
Prostřednictvím osudu vojáka, který zabil svou milou a je uvězněn a následně popraven, autor balady s hořkostí nahlíží na krutost a odlidštěnost viktoriánského vězení. Vězňův příběh jej vede také k úvahám o lidské lásce, pomíjivé a člověkem málo ceněné.
Působivými ilustracemi doprovodil Ivan Štrouf.

 

Kniha získala cenu E. A. Poea za nejlepší detektivní román roku a titulky novinových recenzí ji nadšeně hodnotily: „Nejnapínavější román o lovci a jeho oběti od vydání knihy Den pro Šakala.“ — „Skvělý, vzrušující thriller, připomínající díla G. Greena!“ — „Jedinečný, chytrý, tajuplný.“

 

Mladá, fyzicky neobyčajne zdatná a psychicky odolná Jane Whitefieldová si vybrala výnosnú, ale vysoko rizikovú živnosť. Jej úlohou je zachraňovať ľudí, na ktorých poľujú profesionáli, čo nepoznajú zľutovanie. Nestačí zamiesť všetky stopy, treba im nájsť aj novú identitu a prostredie, v ktorom budú môcť žiť bez strachu, že za rohom striehne smrť. Navzdory tomu ju prekvapí návštevník, ktorý na ňu čaká jedného dňa po návrate domov. Bývalý policajt obvinený zo sprenevery žiada, aby preňho urobila to isté, čo pre jeho starého priateľa: aby mu pomohla zmiznúť navždy.

 

Hlavní hrdina, v Chorvatsku známý spisovatel, přijíždí do Paříže, Mekky umělců, aby zde prosadil vydání svého posledního románu. Dočasně se živí pouličním kreslením karikatur pro turisty, do jeho života zasáhnou vztahy s několika ženami, okolnosti ho však stále více táhnou k okraji společnosti. Spolu s ním poznáváme odvrácenou stranu krásného města, dno Evropské unie, kde se imigranti snaží přežít, jak se dá, méně či více nelegálním způsobem. Karakaš popisuje to, co dobře zná: sám se v Paříži několik let živil pouličním hraním na harmoniku. Jeho vyprávění je tak velmi strhující, autentické a čtivé.

 

Blíží se Vánoce a středoškolský učitel Georg Ulveset se na ně vůbec netěší. Kolegové, žáci i přátelé mu neustále připomínají, že toho se svým životem zatím moc neudělal a že už to nejspíš ani nestihne napravit. S manželkou se rozvedli, dceru skoro nevídá, a jako by toho nebylo dost, pan učitel se ještě ke všemu občas rád trošku napije... Přestože se na něj nepříjemnosti valí ze všech stran, čelí jim Georg s velkou dávkou sebeironie a humoru. Na obzoru se navíc objevuje jeho dávná láska, takže to skoro vypadá, že by s novým rokem mohl začít také nový, o něco veselejší život.

 

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.