Hlavní nabídka

Obsah stránky

Nové jízdní řády od 12.12.2021

neděle, 12. prosinec 2021 // ÚŘAD INFORMUJE

Dnešním dnem vstupují platnost nové jízdní řády na linkách 541, 673 a 674 zastavujících v našich obcích. Pokud používáte veřejnou autobusovou dopravu, bude vás změna zajímat. Kromě nový jízdních řádů se v článku můžete dočíst další informace o autobusech a jejich fungování.

Text // Marek Merhout


Zásadní změna platí pro cestující, kteří doposud používali linku 540 na přímou cestu bez přestupu do/z Poděbrad. Od dnešního dne je nutné využít služeb linek 541 (Budiměřice-> Úmýslovice) a dále přestoupit na linku 540 (Úmyslovice->Poděbrady). Obdobně to platí i pro cestu opačným směrem. Například pro ranní cestu do školy autobusem do Poděbrad to znamená odjezd v 6:55 z Budiměřice, příjezd 7:04 do Úmyslovic, odkud navazující spoj 540 odjíždí v 7:06, aby v 7:29 dorazil do Poděbrad. Pro nás to je rozhodně změna k horšímu. Vznikla jako důsledek zrušení osobní vlakové dopravy mezi Křincem a Městcem Králové.

Linka 540 přináší pozitivní změnu pro děti přijíždějící ráno do ZŠ Budiměřice směrem od Rašovic, kdy příjezd ranního spoje je již v 7:15, aby měly školáci dostatek času se připravit na první vyučovací hodinu.

Nové jízdní řády jsou přiložené k tomuto článku. Pokud autobus používáte, doporučujeme si zkontrolvat příjezdy a odjezdy vašich linek.

V rámci změn jízdních řádů jsme se pokoušeli řešit i ne zcela vyhovující situaci s návratem našich školáků z Křince. Obrátili jsme se na IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje) s tím, že by bylo dobré prodloužit spoj 1024 odjíždějící v 12.45 z Křince do Netřebic dále do Rašovic a Budiměřic. Námísto toho musí děti čekat až na 674 do 14:15. To je 90 minut čekání! Bohužel emailová odpověď od organizátora dopravy nebyla příliš uspokující: "Vámi zmíněný spoj, který končí v 12:57 v Netřebicích, následně přejíždí do zastávky Sovenic, odkud pokračuje v 13:14 po lince 673 a zajišťuje další školní spojení. Na samotný přejezd má již nyní vozidlo pouhých 17 minut, což je v dané relaci značně limitní. Bohužel žádné jiné vozidlo aktuálně v dané lokaci nemáme v potřebný čas k dispozici. Je nám velice líto, že nemůžeme aktuálně požadavku vyhovět, ale jak Vám již bylo telefonicky nastíněno i kolegou, systematické řešení, které však bude znamenat značný zásah do oběhů vozidel na Nymbursku, se budeme snažit nalézt k počátku nového školního roku, tj. 1. 9. 2022." Jako obec budeme na IDSK naléhat na zlepšení situace. Veřejná a státní správa selhává na plné čáře v zajištění dostatečných kapacit 2. stupně základních škol v Nymburce, kam by děti za našich obcí měly logicky chodit, a následně pak i v zajištění přijatelného spojení z Křince. Snad příslib na zlepšení od 1.9.2022 nezůstane pouze příslibem.

Občas se na obecní úřad dostane informace, že autobusový spoj odjel před plánovaným časem nebo naopak vůbec nepřijel. Problém jsme rovněž konzultovali s IDSK. Pokud se tak stane, prosíme o nahlášení případu. Následně jej postoupíme IDSK, která je bude řešit s dopravcem. Bylo nám řečeno, že po koronavirovém útlumu a následném obnovení dopravy se přepravci potýkají s nedostatkem řidičů a případně i vozidel. Současné zhoršení epidemie projevující se v nařízených karanténách situaci také nezlepšuje. Argumentům rozumíme, ale je nutné na přepravce vytvářet tlak, aby si své problémy řešili. Proto jsme připravili jednoduchý online formulář (KLIKNI ZDE), kam můžete problémy hlásit. Zrovna tak prosíme o hlášení případného nevhodného chování řidičů. To je něco, co není vůbec přípustné.

Závěrem článku ještě informace o financování autobusové dopravy z obecního rozpočtu. Historicky na dopravu přispíváme společně s ostatními obcemi a městy v našem regionu. Jedná se o příspěvek solidární rozpočítaný podle počtu obyvatel bez ohledu na to, jak "dobré" spojení obec nebo město má. Ledy se však pohnuly a IDSK připravila analýzu, kdy definovala tzv. SDO nebo-li Standard dopravní obslužnosti. Ve zkratce řečeno základní úroveň dopravní obslužnosti, na kterou má obec nárok zdarma. Následně spočítala cenu za nadstardní úrovně dopravy. Obce, které mají dopravu lepší než vydefinovaný standard, musí od roku 2022 do systému přispívat takto vypočtenou částkou. Jaké bylo pro nás překvapení, že doposud některé obce roky vůbec nepřispívaly - byly takříkajíc černými pasažéry! Krajem spočítaná čáskta pro Budiměřice pro rok 2022 je 44 tis. Kč. Zastupitelsvto Budiměřice se ale rozhodlo být pro rok 2022 ještě solidární v rámci našeho regionálního dobrovolného sdružení obcí a uhradit solidárně rozpočtenou sumu 98 tis. Kč. Informace s k nám dostaly příliš pozdě, aby bylo rozumně možné uzavřít smlouvu přímo se Středočeským krajem. Nicméně od roku 2023 budeme chtít platit pouze podle vypočtených krajských standardů. Pro porovnání např. v roce 2021 jsme jako obec přispěli částkou 130 tis. Kč. Rozhodně je potřeba vedení kraje pochválit za dobrou iniciativu.    

 

 

Jízdní řády autobusů platné od 12.12.202

Název Typ
Nejsou vloženy žádné dokumenty.

Patička stránky

Dnes je 16. červenec 2024
Svátek má Luboš

Kalendář akcí // na červenec