Hlavní nabídka

Obsah stránky

Nová zelená úsporám Light

neděle, 14. srpen 2023 // AKCE V OBCI

Nová zelená úsporám Light si dává za úkol pomoci zejména seniorům a domácnostem s nižšími příjmy.

Text // Marie Vorlíčková


9.1.2023 byl spuštěn příjem žádostí do nového dotačního programu Nová zelená úsporám Light, jehož správcem je Ministerstvo životního prostředí. Nová zelená úsporám Light si dává za úkol pomoci zejména seniorům a domácnostem s nižšími příjmy. Jedná se o podporu rychlého a snadného zateplení rodinných domů, žadatelé ji tedy mohou využít k zateplení fasády, střechy, stropu, podlahy, k výměně oken a výměně vchodových dveří a od 2.5.2023 nově také k pořízení solárních systémů pro ohřev vody – fotovoltaických či fototermických.

Podmínkou pro podání žádosti o dotaci je, že žadatel musí být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, ve kterém je trvale hlášen ještě před 12.9.2022, všichni členové domácnosti pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení.

Výše dotace činí 100 % realizační výdajů, max. však 150 000 Kč na zateplení a 90 000 Kč na solární systém.

Tento dotační program se těší velké oblibě, o čemž hovoří i fakt, že během prvních 14 dnů od spuštění příjmu žádostí o dotaci byly vyčerpány již dvě třetiny finančních prostředků. Ministr životního prostředí proto navýšil celkovou alokaci na 3 miliardy korun.

Prostřednictvím Místní akční skupiny SVATOJIŘSKÝ LES, z.s., která poskytuje poradenství pro zájemce o dotaci a potvrzování odborných posudků, bylo podáno již více než 80 žádostí. Žádosti jsou nejčastěji zaměřeny na výměnu oken a vchodových dveří. Pokud máte zájem o konzultaci a podání žádosti, kontaktujte paní Danielu Brzákovou na tel. číslo 739 510 290 nebo e-mail info@svatojirskyles-mas.cz. Konzultace a podpora pro podání žádosti je zcela zdarma.

Patička stránky

Dnes je 28. duben 2024
Svátek má Vlastislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: štafetový závod starší Nymburk

28. duben 2024 // Hasiči

SDH - Nymburk štafetový závod starších.