Hlavní nabídka

Obsah stránky

Hřbitov získán do vlastnictví obce

sobota, 03. červenec 2021 // ÚŘAD INFORMUJE

Po několika letech jednání o získání budiměřického hřbitova do vlastnictví se obec stává jeho majitelem. Na vzhledu a funkci pohřebiště bylo za tu dobu vykonáno mnoho práce, ale na úplném konci ještě nejsme. Pomoci nám mohou také návštěvníci hřbitova a zejména nájemci hrobových míst dodržováním platných pravidel.

Text // Marek Merhout


Římskokatolická farnost Nymburk a obec Budiměřice se dohodly na bezplatném převodu (daru) místního hřbitova. Tím se završila jednání, která začala již před naší investicí do výstavby nové hřbitovní zdi. V tu dobu k dohodě nedošlo, proto jsme se rozhodli pro šalamounské rozhodnutí, kdy jsme novou zeď okolo hřbitova postavili nikoliv na církevním, ale na obecním pozemku. Výstavba zdi zahájila postupné vylepšování vzhledu a funkčnosti hřbitova – ať již to bylo zavedení vody, nové nádoby na odpad, vydláždění žulovými kostkami nebo výsadbu zeleně.

Součástí obnovy byla také revize nájemních smluv a z ní vyplývající rušení nezaplacených hrobů několik majitelů hrobů ve špatném stavu jsme také vyzvali k jejich opravě.

Věříme, že výsledek práce obce jako správce pohřebiště je již nyní znát. Nicméně máme v plánu ještě několik věcí. Zejména hledáme dotační financování na opravu křížku. Rádi bychom také zbudovali tzv. obecní hrob. Jeho účelem je poskytnou důstojné místo odpočinku pro ostatky exhumované z rušených hrobů a hrobek. A nekončíme ještě s vysazováním okrasné zeleně.

V nedávných dnech si návštěvníci hřbitova mohli všimnout nově instalované informační cedule nad kohoutkem s vodou, která upozorňuje na základní pravidla a povinnosti vyplývající z platícího Řádu pohřebiště. Řád jako takový je poměrně obsáhlý dokument, a proto jsme na ty nejdůležitější věci upozornili tímto způsobem. Prosíme seznamte se alespoň se základními pravidly. Zřejmě to nejdůležitější, které může nájemců hrobových míst ušetřit mnoho nepříjemností, je povinnost získat souhlas obce k veškerým manipulacím s hroby. Ať již jde o zhotovení nových hrobů, opravy stávajících, výsadbu nebo naopak likvidaci zeleně, vysypávání okolí hrobu štěrkem atd. Povolení obce je nutné mít i k ukládání uren nebo rakví.

Naší snahou je přetvořit a udržovat obecní hřbitov jako důstojné místo k trvalému spočinutí těch, které jsme měli rádi. Prosíme o cennou pomoc dodržováním základních pravidel, které nám naší snahu ulehčí.  

 

 

Patička stránky

Dnes je 16. duben 2024
Svátek má Irena

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: trénink mladší

18. duben 2024 // Hasiči

SDH - trénink mladší s vodou na hřišti od 17:00 do 19:00 hodin.