Hlavní nabídka

Obsah stránky

dTest - Není kvásek jako kvásek

pátek, 07. únor 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Od 1. února 2020 vstupuje v účinnost nová pekařská vyhláška, která s sebou přináší změny v požadované kvalitě a označování pekařských, mlýnských a cukrářských výrobků. Novinky se dotknou zejména tzv. 'kváskového chleba'. V příspěvku se můžete dočíst o 'Proč o dietách přibíráme?', 'Javorový sirup zdravější než cukr?' a o testech meruňkových zavařenin, uzeném mase a akrylamidu v dětských sušenkách.

Text // Marie Vorlíčková


Od 1. února 2020 vstupuje v účinnost nová pekařská vyhláška, která s sebou přináší změny v požadované kvalitě a označování pekařských, mlýnských a cukrářských výrobků. Do 1. února 2021 ale bude trvat přechodné období, kdy bude možné používat i stará označení.

Novinky se dotknou zejména tzv. "kváskového chleba", pro který doposud neplatila žádná zvláštní pravidla. Nyní se budeme setkávat se třemi jeho druhy, které řadíme od nejnižší po nejvyšší kategorii:

  • chléb kváskového typu – zakyselen stabilním kvasem
  • kváskový chléb, chléb s kváskem – zakyselen kvasem
  • tradiční kváskový chléb, chléb tradiční s kváskem – zakyselen a kypřen žitným kvasem

Nová oficiální označení získají i vaječné semolinové těstoviny, zapékané müsli nebo grahamová mouka. Více se dozvíte v našem článku.

 

Článek
Proč po dietách přibíráme?

Diety s nízkým kalorickým příjmem nutí tělo šetřit s energií a doplňovat ji, jak se dá. Když po skončení diety začneme jíst normálně, tělo si začne vytvářet rezervy pro případ dalšího hladovění, a shozená kila se začnou vracet zpět. Klíčem k hubnutí je ale vyvážená strava a pravidelný pohyb.

Přečíst celý článek

 

Článek
Javorový sirup zdravější než cukr?

Čistý javorový sirup vyrobený z mízy javorů je oblíbenou alternativou pro slazení, ale o moc zdravější než cukr není. Obsahuje sice vitamíny a minerální látky jako riboflavin, vápník, zinek nebo draslík, které však nalezneme i v jiných méně slazených potravinách.

Přečíst celý článek

V poslední době jsme testovali například tyto potraviny:

Meruňkové zavařeniny

 

Uzené maso

 

Akrylamid v dětských sušenkách

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce