Hlavní nabídka

Obsah stránky

Dětský den STŘEDOVĚK

středa, 13. červen 2018 // AKCE V OBCI

Text // Marie Vorlíčková


Téměř sedmdesát dětí se přišlo pobavit první červnovou neděli na hřiště v Budiměřicích, kde poprvé probíhal dětský den pod záštitou obecního úřadu. Velký dík patří všem, kteří pomáhali s přípravami, organizací, průběhem akce, ale i materiální pomocí.

 

Dětský den na téma středověk nabízel dětem tvořivé a poznávací dílničky, kde si mohly vyrobit nebo vyzkoušet vše, co je zaujalo. U kořenářky si mohly namíchat bylinky, nebo ochutnat bylinné „lektvary“. V dalším stánku si mohly prohlédnout původní středověké předměty, které byly nalezeny v polích nadšeným „hledačem“. Kovové předměty děti zkoušely hledat za pomoci profesionálního přístroje. V knihovně se zase mohly seznámit  s důležitými body české historie a odnesly si nejen pergamen s pečetí, ale také pozvánku do naší skvěle zásobené knihovny. Tam můžeme dětem nabídnout i deskové hry nejen s historickými tématy. Dva stánky dětem umožnily vyrábění dřevěných hraček, zdobení číší, výrobu mečů, štítů, korunek a rytířských masek. Další stanoviště nabízely sportovní vybití. Lukostřelbou, katapultem, soubojem  s dřevci na skákacích míčích a chůdami jsme potěšili především  kluky. 

Překvapením pro děti i dospělé bylo vystoupení historické skupiny Lvi ze Staré, kteří kromě ukázky soubojů předvedli zájemcům zbraně a výstroj. (Celkové náklady za představení, včetně uhrazení cestovních nákladů činily 2.700,- Kč)

Hlavní odměnou pro děti byla kromě vyrobených hraček a tematických „doplňků“ středověká hostina. Ke slavnostní tabuli řada dobrovolníků přinesla muffiny, palačinky, koláče, korunky z listového těsta, linecké ozdobené marcipánovými korunkami a meči, ovesné sušenky a mísy s ovocem.  Vynikající byly také bramborové placky, pečená žebírka a bramboráčky. Stylové dřevěné tácky doladily středověké servírování. Všechny děti byly zvány na malinovku zdarma, kterou stejně jako buřty hradil obecní úřad.

 

Věci, které bylo třeba na dětský den nakoupit, byly také placeny obecním úřadem. Skákací míče, pěnové tyče, volejbalový míč (katapult) a zbytky používaných čtvrtek byly předány ZŠ Budiměřice k dalšímu využití, podobně jako doma vyrobené chůdy. Materiál na výrobu dřevěných hraček ještě využijeme při nějaké další akci pro děti, stejně jako fotokoutek (rytíř a princezna) a kulisu draka.

Všem, kteří dětský den navštívili, děkujeme za účast a především za dobrovolné finanční příspěvky. Chceme poděkovat za 2.460,- Kč, které jsme díky Vaší štědrosti vybrali, a které částečně pokryjí náklady na pořádání dětského dne.

 

Na závěr bych chtěla připojit prosbu. Pokud se Vám akce pořádané pro všechny naše tři vesnice líbí a máte chuť pomáhat, uvítáme Vaši účast. Může jít třeba o pomoc se sháněním materiálu, stavění a úklid stanů, upečení nějaké dobroty… Když nás bude víc, můžeme toho víc zlepšit… 

 

Lucie Chocholová

 

Patička stránky

Dnes je 17. duben 2024
Svátek má Rudolf

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: trénink mladší

18. duben 2024 // Hasiči

SDH - trénink mladší s vodou na hřišti od 17:00 do 19:00 hodin.