Hlavní nabídka

Obsah stránky

Dejme věcem druhou šanci ... pomozme ostatním

neděle, 01. duben 2018 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Myslím, že nejsem jediný, kdo má při vyhazování některých věcí pocit, že to není úplně dobře…

Znáte to? Už to nepotřebuji, ale stále to funguje a kolikrát zcela bezvadně. Nikdo z rodiny nebo kamarádů to také nechce a zkusit to zpeněžit přes inzerát se vlastně vůbec nevyplatí. Takže tu věc nechám někde doma uležet, ale protože se za chvíli v garáži už ani nehnu, tak stejně nakonec skončí v popelnici nebo ve dvakrát za rok přistavovaném kontejneru na sběrném dvoře u Svitáků. A svůj finální osud nalezne mezi milióny tun odpadků na skládce. Přitom možná někde blízko je někdo, komu by se zrovna hodila. Nepotřebuje novou, stará také funguje. Že není záruka se bát nemusí, protože za ní dal doslova jen pár korun.

Proto jako obec přicházíme s akcí pod názvem „Dejme věcem druhou šanci…pomozme ostatním“. Je to velmi jednoduché. V sobotu 7.4.2018 se bude u Svitáků odevzdávat odpad, kam každoročně občané přiváží mezi jinými věci, které jsou kolikrát ve velmi dobrém stavu. A už nyní se čas od času stane, že si někdo i něco odnese zpátky, protože se mu to zkrátka hodí. Naše akce pouze míří na propagaci a organizaci tohoto přirozeného procesu.

Prostě vyprázdněte své garáže a půdy a přineste věci, o kterých víte, že byste se jich stejně jednou zbavili do odpadu. Ke všemu si vymyslete symbolickou částku, kterou případný další uživatel přispěje na dobročinné účely. Pracovník obce od Vás předmět převezme, umístí na ní „cenovku“ a vystaví jí na sběrném dvoře. A pokud se bude někomu hodit, tak „hodí pár kaček“ z cenovky do pokladničky a stane se hrdým majitelem věci. Pokud se zájemce nenajde, tak vše poctivě do odpadu odevzdáme. Stejně by to tam dříve nebo později skončilo. Vybrané peníze potom pošleme na Konto Bariéry, kde pomohou potřebným.

Projekt není naším původním nápadem, inspirovali jsme podobnými akcemi v ČR nebo v zahraničí. Je v souladu se strategií přecházení odpadů s anglickým názvem Reduce  Reuse  Recover – volně přeloženo – redukuj, znovu použij, recykluj. Pouze jsme se jí pokusili zasadit do našeho prostředí a zkombinovali s charitativním prvkem.

A kdo a proč bude spokojen? Vy – protože budete vědět, že jste dali věcem druhou šanci, a jako bonus budete mít doma o něco více místa. Druhý uživatel – za pakatel a jednoduše získá něco, co se mu bude hodit. Obec – nebude muset platit za likvidaci odpadu. Konto Bariéry – obdrží finanční dar na pomoc jejich klientům. A věci samotné? Pokud uvěříme, že mají duši, tak ty budou nejšťastnější. Komu by se chtělo skončit na skládce v Radimi?

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.