Hlavní nabídka

Obsah stránky

Budiměřice slaví Den válečných veteránů

neděle, 11. listopad 2018 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Marie Vorlíčková


Obec Budiměřice se v letošním roce připojila k těm, kteří si každoročně 11. listopadu připomínají válečné veterány, kteří se zúčastnili minulých i stávajících konfliktů. Tento významný den připadá symbolicky právě na 11. listopad, neboť toho dne v roce 1918 bylo mezi Spojenci a Německem uzavřeno příměří ukončující boje na západní frontě 1. světové války - globálního konfilktu, který přinesl mnohamiliónové ztráty všem bojujícím stranám.

U pomníku padlých v Budiměřicích vykvetlo 50 keramických makových květů, které vlastnoručně vyrobily děti naší základní školy pod vedením paní ředitelky Nepimachové. Symbolika vlčího máku se váže na báseň kanadského vojenského chirurga Johna McCrae s názvem Na flanderských polích.  Symboliky se později chopila americká humanistka Moina Michaelová, která jí použila ve vzpomínce na padlé vojáky.

K tradici jsme se s hrdostí připojili právě v den, kdy od konce 1. světové války uběhlo rovných 100 let. Budiměřický pomník padlých je právě věnován našim občanům, kteří v Velké válce zahynuli. Vzpomínkou navazujeme na nedávné oslavy vzniku 100 let Československa a připomínáme si slavné Československé legie, bez kterých by samostatné Československo zřejmě nevzniklo. Nesmíme samozřejmě ani zapomenout na naše vojáky bojujích na frontách 2. světové války a účastníky domácího protifašistického odboje. Vzpomínku a respekt si zaslouží i novodobí čeští váleční veteráni plnící své povinnosti v zahraničních misích Armády ČR. 

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce