Hlavní nabídka

Obsah stránky

TALPRESS- dary z nakladatelství 1.část

středa, 29. duben 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Nakladatelství Talpress nám darovalo 100 knih.

Text // Pavla Zavadilová


 

 

 

Šestnáctiletý Joel touží po tom, stát se ritmatikem. Ritmatici mají moc vdechnout život dvourozměrným křídovým obrázkům postaviček a vytvořit z nich bojeschopné bytosti, křídáky. Jako syn obyčejného křídaře a uklízečky Joel sleduje své kolegy z Armediovy akademie, kteří se připravují na svou ritmatickou kariéru jako záchrana lidstva v boji proti divokým křídákům, kteří ovládli území Nebrasku a hrozí ovládnout celé americké ostrovy. Přestože sám nemá možnost stát se ritmatikem, podaří se mu aspoň na prázdniny dostat se k profesoru ritmatiky Fitchovi jako jeho asistent. Fitch zrovna začíná pracovat na tajném úkolu, který patrně souvisí s tím, že z Armediovy akademie náhle mizí studenti. Joel a jeho kamarádka Melody se tak ocitají na stopě nečekanému objevu. 

 

 

„Tažení, které vyvrcholilo bitvou u Blenheimu, bylo jedním z největších vojenských činů v britské vojenské historii. Vévoda z Marlborough ho podnikl zcela z vlastní iniciativy a na cestě z Flander do Bavorska urazil s armádou dvě stě padesát mil. Byla to úžasná tour de force a skvělá ukázka tehdejšího logistického plánování, zvlášť vzhledem k mezinárodní povaze jeho vojska. Tvořilo ho pětašedesát batalionů pěchoty a sto šedesát eskadron jezdectva, z nichž jen čtrnáct batalionů a devatenáct eskadron bylo britských. ​

 

Bůh války - Noci čarodějky - Hancock Graham - Tento román pojednává o střetu dvou říší, dvou armád a dvou bohů války. Pět set dobrodruhů se bez okolků bezhlavě vrhá proti té nejkrutější z domorodých armád starých amerických kontinentů, která se skládá ze stovek tisíc vojáků. V této válce proti sobě bojují bohové a lidé. Temné síly hýbající dějinami lidstva předvedou svoji moc ve chvíli, kdy příjezd Cortése naplňuje proroctví příchodu boha Quetzalcoatla. Aztécký vládce Montezuma se zoufale snaží uspokojit boha války lačnícího po lidských obětech. A posláním španělské inkvizice je ještě větší krveprolití.

Daleko v pustině Severozápadních teritorií se čtyři hrdinové knihy vydávají na cestu, jaká se podniká jednou za život. Hutch, Terry, Phil a David se nechají vysadit z vrtulníku v pusté kanadské divočině, kde se pokoušejí uniknout před událostmi posledního roku - hořkým rozvodem, bankrotem, depresí a ztrátou zaměstnání - a chystají se strávit dva týdny jen lovem, rybařením a tábořením. Vybaveni jsou pouze lukem a šípy a základními potřebami pro přežití. Brzo však zjišťují, že je tu ještě jedna skupina, která si vybrala vzdálený kraj a odlehlé městečko Fiddler Falls k děsivému účelu: hodlají zde vyzkoušet tu nejhorší zbraň...

 

Nejnovější thriller autora bestsellerů Grega Ilese je nezapomenutelný příběh plný sexu, násilí, manželské zrady, podvodné medicínské praxe a jižanských intrik... který se celý odehrává během jediného, šíleného a děsivého dne. Příběh vnímavě ukazuje mlčenlivé klamy a psychologické trhliny, které nalézáme téměř v každém manželství. Třetí stupeň je další kniha Grega Ilese, kterou nedokážete odložit, a která dokazuje, že Iles je nepřekonatelný současný autor napínavých románů.

 

Na grónském ledovci učiní expediční tým šokující objev. Sto sedmdesát metrů pod povrchem je v ledu pohřbený vrak starodávné lodi - a devět dokonale zachovalých Vikingů. Runové nápisy naznačují, že plavidlo ztroskotalo v roce 1016 našeho letopočtu.Povzbuzen tímto nálezem shromáždí bohatý průmyslník a dobrodruh Lee Hancock se svým přítelem, penzionovaným generálem amerického letectva Stevenem Macaulayem přední kapacity v norské archeologii včetně odbornice na dekódování Lexy Vaughanové z Harvardu. Expedici však násilně ukončí útok neznámé ozbrojené skupiny, který přežijí jen Macaulay a Vaughanová. Důvodem útoku je fakt, že tento objev skrývá klíč k záhadě, jež změní lidskou rasu.

 

Když je americký atašé v Turecku, plukovník Emmet Portman, nalezen ve svém bytě v Istanbulu rozřezaný na kousky, dostanou vyšetřování jeho smrti na starosti zvláštní agenti Vin Cooper a Anna Mastersová. A hned v následujících dnech začínají umírat hroznou smrtí Portmanovi spolupracovníci. Je jasné, že tu řádí sériový vrah. Jenomže tu jsou jisté nesrovnalosti. Proč to vypadá, že k jedné vraždě došlo z náboženských důvodů a k druhé nikoliv? Proč jsou vraždy zjevně prováděny s vojenskou přesností? A proč si někdo pohrál s Portmanovou e-mailovou schránkou a vymazal konverzaci za několik dní?

 

 

Vysoko nad městem, v supermoderním bytě zajištěném špičkovou bezpečnostní a sledovací technikou, žije tajemný Evan - Pan Nikdo. Špičkový zabiják, který se dokáže nepozorovaně pohybovat v reálném i virtuálním prostoru, ovládá několik druhů bojových umění a při střelbě nikdy nemine cíl. Nenápadný muž, který řeší problémy druhých. Zbaví vás i těch nejnebezpečnějších nepřátel a nechce za to nic. Má jen jedinou podmínku: musíte jeho číslo předat dál, najít dalšího člověka v nouzi, kterému by mohl poskytnout své služby. Jeho život se však začíná pomalu měnit, když mu do něj vstoupí temperamentní sousedka Mia s všetečným synkem Peterem. Definitivně naruby se pak obrátí v okamžiku, kdy zjistí, že po něm jde tajemný Slatcher, kterého odkudsi z pozadí řídí ještě tajemnější Velký šéf. Blíží se k němu jako stíny minulosti, na kterou by raději už dávno zapomněl.

 

V roce 1937 Amelia Earhartová jako první žena na světě oblétá zeměkouli. Při jedné z posledních zastávek na Papui-Nové Guineji je kontaktována neznámým člověkem. Ten jí svěřuje záhadnou zásilku, jejíž převoz do USA je ve státním zájmu. Její Lockheed Electra však už do cíle příští etapy letu nedorazí. O téměř století později umírá záhadným způsobem v hlubinném dole kdesi v Minnesotě nejlepší přítel geologa Mercera, Abe Jacobs. Philip Mercer se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou a vydává se po stopě nemilosrdných vrahů. Z výpravy, jejímž cílem je pomsta, se tak nakonec stává záchranná mise, v níž se hraje o budoucnost této planety.

 

V okamžiku, kdy se dostanete do neřešitelného problému, existuje jen jeden člověk, který vám může pomoci. Pan Nikdo. Stačí zavolat na jeho číslo a brzy váš problém zmizí ze světa. Jako protislužbu chce jedinou věc - musíte kontakt na něj předat dál, dalšímu člověku v nouzi. Na jedné z akcí se však náš hrdina stává sám lovnou zvěří a ocitá se ve stejné situaci, jako jeho klienti. Stává se zajatcem bezohledného šílence, který pro svou touhu po blahobytu dokáže jít přes mrtvoly. Ve vyhrocené situaci se na něj znovu začínají valit stíny minulosti - elitní zabijáci z programu Sirotek, výčitky ze smrti jeho náhradního otce Jacka i vlastní pohnuté dětství.

 

Conquistador Hernán Cortés je pevně odhodlán ovládnout Mexiko a získat zlato Aztéků. Zničil už Maye u Potonchanu a nyní táhne na Tenochtitlán, aztécké zlaté hlavní město. Obklopuje ho aura boha, který se podle proroctví měl vrátit a pomstít se. Jeho malá výprava pouhých pěti set Španělů bude čelit dvousettisícové armádě pološíleného vládce Montezumy. Cortés se pouští do psychologické hry nervů, aby ještě před tím, než se střetnou armády, podlomil Montezumovo sebevědomí - a v tomto boji není sám. Pomáhají mu mayská princezna Malinal, jež ho zasvětí do proroctví o návratu Opeřeného hada, a její přítelkyně, mladá čarodějka Tozi, která se snaží vyvolat rozkol mezi Mexiky.

 

Patnáctiletý Chance a jeho téměř osmnáctiletý bratr Patrick bydlí na farmě kousek od zapadlého městečka, uprostřed lesů a polí, a prožívají své každodenní starosti dospívajících chlapců. Jednoho dne však spadne z nebe meteorit a poklidné dny se rázem změní v boj o přežití. Z dospělých se vinou neznámé infekce stanou chodící zombie, pro které jsou všechny děti do osmnácti let lovná zvěř. Odvážný Chance se snaží zjistit, odkud a proč hrozba přišla a kam se ztrácejí odchycené děti. Naučí se pohybovat v nebezpečném prostředí a bojovat o každodenní přežití, aby časem zjistil, že on i jeho bratr byli předurčeni k záchraně světa.

 

Na bedrech patnáctiletého Chance a jeho osmnáctiletého bratra Patricka leží velká zodpovědnost - jsou jediní dva, kteří mohou zachránit svět. Přátelská mimozemská civilizace vytvořila z jejich těl zbraň, která je tou poslední nadějí na záchranu lidstva. Jen oni dva dokážou zvrátit postupné obsazování země krvelačnými vetřelci z jiné části vesmíru. Po boku jim stojí věrná přítelkyně Alex a proti nim nejen invazní druh, ale i někteří bývalí spolužáci v čele s bezohledným Benem.

 

Sirotek X, produkt specializovaného programu na výrobu zabijáků pro nejutajenější mezinárodní mise, se ocitá v úzkých. Jeho úhlavní nepřítel Van Sciver ho zasáhne na jeho slabém místě: rozhodne se ublížit jeho bývalému učiteli a náhradnímu otci Jackovi. Hnán touhou po pomstě, setkává se Evan s poslední Jackovou žákyní Joey. Společně pak začínají vymýšlet, jak se Van Scivera definitivně zbavit. Zjišťují však, že tento muž je jen prodlouženou rukou a rozkazy k postupné likvidaci Sirotků přicházejí z míst mnohem vyšších. Kromě maximálního nasazení v boji proti nepřátelům v sobě Evan navíc musí dál rozvíjet i svou lidskou stránku, protože se postupně stává pro Joey tím, čím mu kdysi byl Jack.

 

Když byl chlapec, prodal ho otec za čtyři guineje jako otroka řezníkovi. Později, jako námořní zajatec, se stal znovu otrokem - sluhou kapitána Coxona. Patrick Devlin dobře věděl, jak malou cenu má lidský život a jak velkou cenu má lidská svoboda. Jeho touha po přežití je silná, a když loď jeho pána potopí piráti, Devlin se rozhodne vyměnit potupnou existenci otroka za nebezpečnou svobodu. Zatímco se učí, jak se přizpůsobit novému krutému světu, ti, kdo mu poroučeli, postupně padají mrtví. Nakonec se stane kapitánem téže lodi, která zničila plavidlo muže, jemuž sloužil.

 

Jack Steel je znovu vržen do víru bojů války o dědictví španělské a pod velením vévody z Marlborough vede své granátníky do jedné z nejvýznamnějších bitev této války, bitvy o Ramillies. Po vítězství se spojenecká vojska přesouvají směrem ke kanálu La Manche, aby s pomocí britské flotily dobila strategický přístav Ostende, který je téměř nedobytnou pevností a sídlem francouzské posádky a slavného piráta René Duguay-Trouina. Generální štáb tedy vybírá Jacka Steela, aby se zhostil tajné a velmi nebezpečné mise a pokusil se pevnost zpřístupnit spojeneckým vojskům zevnitř. Román barvitě a autenticky popisuje jak bitevní vřavu, strategii a dobývání a odstřelování pevnosti, tak vojenské zázemí a rovněž zcela odlišný svět pirátů, kteří byli postrachem své doby.

 

Vynikající řada detektivních případů s forenzní antropoložkou Dianou Fallonovou v hlavní roli dokazuje, že minulost není nikdy opravdu zapomenutá - a některé vzpomínky mohou zabíjet... Jako malé děvče byla Juliet Priceová svědkem brutálního násilí - pak se stala sama jeho obětí. Dlouhá léta jí to její zmučená mysl skrývala. Pak uviděla televizní pořad o jednom starém nevyřešeném odloženém případu a hrůza se vrátila jako noční můra. Diana Fallonová si uvědomí, že útržky Julietiných vidin se vztahují ne k jednomu, ale ke dvěma propleteným zločinům - zločinům, které Diana hodlá stůj co stůj vyřešit. Jenže ten televizní pořad viděl i někdo jiný, někdo, kdo se vynořil ze stínu, aby pokračoval ve vraždění, jež začalo před osmnácti

 

Spojenecká vojska anglo-batavské a pruské armády se vydávají do boje s Napoleonem Bonaparte za jeho svržení a nastolení míru v Evropě. Celé jejich tažení a boje, které vyústí bitvou u vesnice Waterloo, trvají čtyři dny. Čtyři dny v červnu 1815. Na jedné straně pohled, činy a myšlenky důstojníků sira Williama De Lanceyho, Jamese Macdonella z anglo-batavské armády a hraběte von Zietena z armády pruské a na straně druhé Neye, maršála Francie a samotného Napoleona.

 

Chladná, chytrá a krásná Clymene O´Riley je ve vězení za vraždu druhého manžela - i když je Diana Fallonová přesvědčena, že zabila také prvního muže, kterého si vzala, a má podezření, že za sebou nechává skutečný hřbitov plný mrtvých mužů.

 

Bangkok, třpytivé město duchů.Autor cestopisů Poke Rafferty se tam umí dostat do malérů. Umí to tak dobře, že se živí psaním průvodců pro mladé a nevyléčitelně znuděné cestovatele, kteří jsou posedlí vyhledáváním neobvyklých zážitků: Jenomže potom se zamiluje do Rose, tanečnice v jednom z místních vyhlášených barů, a zatouží žít jinak. Ujme se osmileté dívenky z ulice a rád by se probil džunglí thajských předpisů, aby ji do své nově budované rodiny mohl adoptovat.

 

Poke Rafferty, americký autor cestopisů usazený v Bangkoku, už nechce vyhledávat další maléry v exotickém prostředí, aby měl o čem psát. Teď, kdy má poprvé v životě šanci vybudovat něco, co sám pořádně nepoznal - vlastní rodinu -, je dokonce ochoten vzdát se plánů na novou knihu s názvem Žít, jak se nemá a začít existovat jinak, méně nebezpečně. Jenže tak jako se špatně vystupuje z rozjetého rychlíku, je obtížné uniknout přízrakům minulosti. Ve stejnou dobu, kdy se ve městě objeví někdo, koho by tam Rafferty čekal ze všech nejmíň, obtěžkán bedýnkou s krvavými kambodžskými rubíny, najdou se v kanceláři jeho přítelkyně Rose igelitky plné falešných bankovek.

 

V epické fantasy Marka Lawrence se bojácný princ navrací z útrob samotného Pekla, aby svedl největší bitvu svého života - lítý boj, v němž proti sobě stanou živí a mrtví. Mezi Snorrim ver Snagasonem a záchranou jeho rodiny leží všechny hrůzy Pekla - tedy za předpokladu, že mrtvé lze pořád zachránit. Jalanu Kendethovi záleží jedině na tom, aby z nepříjemného dobrodružství vyvázl živý a nepřišel přitom o Lokiho klíč. Ten dokáže otevřít jakýkoliv zámek i dveře a svému majiteli by mohl přinést nevídané bohatství a blahobyt. Mladý princ touží po jediném: vrátit se do světa živých, kde na něj čekají víno, ženy a hazard. Osud s ním má však jiné plány. Osheimské kolo se otáčí stále rychleji, a pokud ho někdo nezastaví, rozetne svět vedví.

 

Ve svém dalším díle vrhá Guy Gavriel Kay nové světlo na to, jak historie - ať už rodinná či celých kultur - odmítá být zapomenuta. Patnáctiletý Ned Marriner doprovází svého otce do Provensálska na šest týdnů trvající pracovní cestu, jejímž výsledkem mají být fotografie do nové knihy. Ned postupně odhaluje velmi starý příběh, který se odvíjí přímo před jejich očima ve světě iPodů a mobilních telefonů. Toto je svět, kde se moderní auta prohánějí po silnicích, po kterých kdysi pochodovaly keltské kmeny a římské legie. Za jedné posvátné mystické noci, kdy mizí hranice mezi živými a mrtvými, a na horách se zažehují ohně, jsou Ned, jeho rodina a přátelé nečekaně vtaženi do tohoto příběhu také, a před nimi se začnou objevovat nebezpečné i mýtické postavy z dávné minulosti, aby jim navždy změnily život.

 

Supermoderní technika se setkává s vysokými sázkami v napínavém thrilleru. Outis Enterprises nehledí při výcviku své soukromé armády na výdaje. Zakladatel Brendan Page, bývalý operativec Speciálních jednotek, vytvořil špičkovou simulační technologii, která zasazuje rekruty doprostřed realistického válečného cvičení. S použitím technologie videoher způsobí, že krev je zdánlivě modrá a ženy a děti vypadají jako bojovníci. Tak přetváří vojáky v amorální stroje na zabíjení. Jen jeden člověk ví, že Brendan Page není jen brilantní vynálezce a podnikatel, jak ho ukazují média. Tím člověkem je John Hutchinson - a ten je posedlý snahou odhalit Pageovy plány a znemožnit jejich uskutečnění - i když mu to vážně komplikuje vlastní život.

 

V roce 1476 před Kristem se Izraelité obrátili zády k jedinému pravému bohu, když začali uctívat zlaté tele. Za tento přestupek jich bylo 40 prokleto a musejí navěky kráčet po světě zdejším. Protože byli vyštváni ze svého kmene, vytvořili si kmen vlastní, 13. kmen. Dnes, o tři a půl tisíce let později, se zbytky tohoto kmene snaží dojít vykoupení jako členové jakéhosi výboru spravedlnosti, trestajícího zločince, kteří díky právnickým kličkám unikají spravedlnosti. Ovšem pohánějí je přitom temnější stránky duše. Naplánují smělý úder, který má za vzor dobytí Kenaanu Izraelity: hodlají zcela zničit jedno velkoměsto. Jenomže dnes k tomu vlastní strašlivé moderní zbraně. Jagger Baird je manžel a otec ...

 

Pro zvláštního vyšetřovatele majora Vina Coopera to začíná kulkou odstřelovače, která si vezme život mladého amerického vojáka na běžné hlídce v Iráku. Je to až příliš dobře známá tragédie, nikoliv zločin, ovšem jen do chvíle, kdy je spojena s bizarní smrtí čtyřhvězdičkového generála, který je náhodou otcem mrtvého vojáka a zetěm mocného viceprezidenta Spojených států. Cooperovo vyšetrování odhalí řetězec „náhodných" úmrtí, který vede z válkou zničených ulic Bagdádu přes sexuální otrokyně v Lotyšsku až k oslavovanému politickému sňatku, který začal v Růžové zahradě Bílého domu. Když skládá dohromady kusy nejstrašnějšího spiknutí v dějinách, začne Cooper pochybovat o tom, zda si jeho nadřízení skutečně přejí, aby odhalil pravdu... nebo se stal příští obětí nejvražednější lži ze všech. 

 

Jak jsme u Davea Barryho zvyklí, zabývá se i v této knize různými žhavými tématy současnosti - otázkou, čím se liší muži od žen a proč, oslavou otcovství („V příštích pěti letech strávíte celkem zhruba pětačtyřicet minut poslechem písní, které se vám líbí, a zhruba 127.000 hodin poslechem písní, které se zabývají otázkami typu jak jede mašinka"), rozvojem techniky („O všech moderních přístrojích vím v podstatě jen to, jak je zapnout, a pokud přestanou fungovat, vím, jak je vypnout a pak znovu zapnout, protože pak většinou začnou znovu fungovat."), radami pro pejskaře-začátečníky („K jiným užitečným povelům, které můžete svého psa naučit, patří ‚zůstaň‘, ‘k noze,' ‘nestrkej tomu pánovi čumák do rozkroku', ‘přestaň obskakovat to křeslo,'...")...

 

Děj románu začíná v New Jersey, ale postupně se rozvíjí po celém světě, když se jeho dva protagonisté, kultivovaný Horkman a obhroublý Peckerman, kteří jsou vinou shody neuvěřitelných náhod považováni za nebezpečné teroristy, snaží nejprve vysvětlit svou nevinu a později už jen utíkají před policií. Kromě policie prchají i před skutečnými arabskými teroristy, před medvědy v zoologické zahradě, tajně plují na
zaoceánském parníku, útočí s kubánskými revolucionáři na vládní palác, krmí hladové somálce, přispívají k zániku Hamásu, z hledaných teroristů se mění v obdivované hrdiny a nakonec
shodou dalších neuvěřitelných náhod dokonce kandidují na úřad amerického prezidenta.

 

Zatím nejlepší Barryho román - jeho děj člověka uchvátí a nepustí doslova od první do poslední stránky. Proplétají se tu přípravy na obrovskou svatbu v Miami, záchrana napůl utopené Haiťanky z moře, útěk zamilovaného orangutana ze zoo, večírek s marihuanovými sušenkami, honička v autech a na pirátské lodi - na hlavního hrdinu Setha je toho opravdu hodně a čtenář mu prostě musí držet palce, aby zdárně vyřešil i ty nejzapeklitější situace. Vše je doprovázeno typickým Barryho humorem - zkrátka a dobře, kdo má Davea Barryho rád, ten by si tuhle knihu rozhodně neměl nechat ujít!!! 

 

Opět sbírka fejetonů od známého a u nás oblíbeného autora. Tato kniha s podtitulem „Dave Barry o rodičovství a jiných tématech, o nichž toho ví jen velmi málo" čtenáře rozhodně nezklame. Barry v ní řeší, jak je jeho zvykem, témata, která se ho nějak osobně dotýkají, například: rodičovství, intelektové dovednosti v éře technického pokroku, pošta, sex, rozdíly mezi muži a ženami, létání, práce profesionálního spisovatele, líčí také svoji cestu s turistickým zájezdem do Izraele. Titul obsahuje mnoho užitečných rad pro dnešní muže, například jak ugrilovat steak, jak přežít v pralese, jak řídit plachetnici, jak jezdit na koni nebo jak poskytnout první pomoc ..

 

Příběh Koruny hrdinů se odehrává tisíce let před událostmi Modrého meče. Aerin je jediné dítě krále Damaru a právoplatná dědička trůnu, ale lidé k ní chovají nedůvěru, protože je dcerou čarodějnice ze zlého Severu, která prý očarovala krále, aby získala trůn. Aerin není typická princezna – nezajímá se o krásné šaty ani vyšívání, zato miluje koně a boj. Jejími jedinými přáteli jsou bratranec Tor, chůva Teka, která jí od narození nahrazovala matku, a věrný kůň Talat, kterého vyléčila ze smrtelné nemoci. Nikdo netuší, že jediná Aerin může zachránit Damar před dvojí hrozbou – Maurem, posledním Vznešeným drakem, a hrozivým zlým černokněžníkem Agsdedem. Na strastiplné cestě za svým osudem potká mocného léčitele a kouzelníka Lutheho, který jí konečně prozradí pravdu o matce, a věnuje jí legendární Modrý meč, Gonturan, který svému pánu poskytuje nadpřirozenou obratnost v boji.

 

V řadách Zúčtovatelů se z Davida Charlestona stal zkušený zabiják Výjimečných. Po osvobození Newcaga od Ocelového Srdce se další výzvou stává město Babilar, které ovládá tajemná Regalia. Bývalý New York je zaplaven vodou a jeho obyvatelé přežívají na střechách mrakodrapů propojených visutými mosty. Vnitřky budov jsou protkané neproniknutelnou spletí rostlin, na kterých visí zářivé a chutné ovoce. Místní obyvatelé šeptají o dalším Výjimečném, Křehkém Úsvitu, jenž jim prý tímto způsobem poskytuje nevysychající zdroj obživy. Pomůže tato tajemná postava Zúčtovatelům v boji proti nelítostné Regalii?  

Vyjednavač je příběh dvou sester, které jsou náhodou princezny, Božího krále, za něhož se jedna z nich musí provdat, jednoho nižšího boha, kterého jeho práce moc nebaví, a nesmrtelného muže, který se snaží napravit chyby, jež udělal před staletími. V jejich světě se ti, kteří zemřeli statečně, vrací jako bohové a žijí uzavřeni v pantheonu bohů v hlavním městě Hallandrenu. Životní síla, nazývaná biochromatické kouzlo, se zakládá na úkazu zvaném Dech. S použitím Dechu a vysáváním barev z každodenních předmětů je možné provádět všechny možné zázraky a darebáctví. Bude však zapotřebí značného množství obojího, aby Vivenna a Siri, královské princezny z Idrisu, Boží král Susebron, Hymnus - zdráhavý bůh statečnosti, a tajemný Vasher Vyjednavač, dokázali úspěšně čelit všem nebezpečím.

 

Dračí sbor a magie přinesly Volstovi vítězství ve vleklé válce. Ovšem i dojednání mírových podmínek může být smrtelně nebezpečnou záležitostí. Zvláště když nový císař plánuje odvetu a v každém stínu tuší zradu. Volstovská delegace, v níž se setkávají i válečný hrdina generál Alcibiades a možná floutkovský, možná prostě šílený mág Caius Greylace, se však nehodlá vzdát bez boje ani v srdci nepřátelského území. Ve stejnou dobu bojuje o život i Mamoru, císařův mladší bratr. Nespravedlivě obviněn z velezrady se skrývá jen s věrným služebníkem před vrahy a udavači. Tváří v tvář nebezpečí a té nejzáludnější magii musí hrdinové obou říší odhalit tajemství magie stínů, které navždy změní je samé i jejich svět...

 

Všechny tři novely v této knize dokazují, že Brandon Sanderson vždy dokáže přinést nové, neotřelé nápady, a zároveň mistrně popsat hluboce lidské osudy svých hrdinů. Jako rozený skvělý vypravěč tvoří podivuhodné světy i zápletky, které čtenáři milují. Novela Odvěký meč, ona Sandersonova „třetí tvář", je svérázná a odlišná od dalších nabízených příběhů, ale přesto s nimi má styčné plochy. Se Spoustou ji spojuje putování za nejistým cílem, plné nástrah a nečekaných zvratů, s Císařovou duší má společné prostředí imaginárního světa se svébytnou fyzikou a logikou postav.

 

Den, kdy osmiletý David Charleston vstoupí se svým otcem do banky, mu jednou provždy změní život. Svět už několik let není takový, jak jej známe - s příchodem zářící rudé hvězdy jménem Kalamita se začali objevovat Výjimeční, superlidé, kteří se postupně stali vládci planety a jejichž mimořádné schopnosti udělaly většině lidí ze života peklo. Den, kdy David vešel do banky a stal se svědkem vraždy svého otce Ocelovým Srdcem, však současně stál u zrodu zapáleného bojovníka proti všem Výjimečným. Vládce Newcaga, Ocelové Srdce, se stává Davidovým úhlavním nepřítelem. V osmnácti letech David vstoupí mezi Zúčtovatele, neohrožené bojovníky proti Výjimečným.

 

"Dieta, to je pověra! Z jakéhosi důvodu jsem od své šesté třídy do porodu svého prvního dítěte, 19 let experimentovala se svým tělem. Zkoušela jsem na sobě různé diety. Námětem mého zkoumání byly diety všeho druhu, které na tomto světě existují, vše jsem zkoušela sama na sobě. Výsledkem tohoto výzkumu bylo, že když jsem byla na dietě tak jsem přibrala a když jsem s dietou přestala tak jsem zhubla. Asi si myslíte, že je to trochu divné, ale vyslechněte mne," říká autorka v úvodu své fascinující knihy, která vychází ve světě jako první zahraniční překlad z japonštiny!

 

Velice působivá prvotina jednoho z nejnovějších hlasů v oblasti napínavých příběhů. Andrew Britton vytvořil odvážný román, který praská vysokými sázkami, naléhavostí typickou pro dobu po 11. září a uvádí na scénu nerudného agenta CIA Ryana Kealeyho. Ryan se ocitá v zoufalé hře na kočku a myš s nejlstivějším protivníkem, s jakým se kdy setkal, protivníkem, který nepřestane, dokud nespáchá vrcholné zlo - a který je o to nebezpečnější, že je jeden z vlastních...

 

Andrew Britton dodal ve svém novém románu TEN ZABIJÁK napínavé a vzrušující čtení. Nekonformní agent CIA Ryan Kealey musí bojovat s vlastní agenturou, zatímco hodiny odpočítávají čas k zničujicímu teroristickému útoku na americké půdě... Podobně jako předchozí díl TEN AMERIČAN je i tato kniha neuvěřitelně inteligentní thriller, plný akcí, kde se nikomu nedá věřit - šoky vytrvají až do poslední stránky.  

 

Napětí mezi Pákistánem a Indií je na dosud nejvyšší úrovni. Aby byly věci ještě složitější, dvanáct amerických horolezců zmizelo v pákistánském pohoří Hindúkuš. Konflikt eskaluje a na předměstí Islámábádu je přepadena kolona vozidel s americkou ministryní zahraničí. Když dorazí záložní týmy, naskytne se jim hrůzná podívaná: desítky mrtvých, včetně sedmi příslušníků diplomatické ochranky, a ministryně zmizela beze stopy. Po neslýchaném útoku jde do akce agent CIA Ryan Kealey. Naomi Kharmaiová, v Británii narozená analytička, která dostala novou, náročnou roli v rámci Agentury, je opět v jeho týmu.

 

Složitá zápletka a mrazivá akce, Ten exulant nás zavádí do srdce strašlivého spiknutí, jehož kořeny sahájí do jedné z nejméně stabilních oblastí světa - kde politika se stává brutálně osobní... Prezidenta Spojených států amerických právě zasáhly denní hrůzy života v Západním Dárfúru, súdánských vražedných polích, z takové blízkosti, až mu to zlomilo srdce. Náhlá a surová vražda je jasnou provokací, avšak jakákoliv reakce by vážně destabilizovala už tak rozkolísanou oblast a ohrozila celý svět. Situace je příliš výbušná na diplomatické nebo vojenské řešení, jenomže prezident a veřejnost žízní po pomstě a Amerika je prostě v koncích. S výjimkou jediného člověka: Ryana Kealeyho.  

 

V tomto strhujícím thrilleru od autora knihy Ten exulant, bestseleru New York Times, vyráží po krvavé lázni na domácí půdě jeden muž, bývalý agent Ryan Kealey, na nebezpečnou honbu za odpověďmi - a odhaluje pro Spojené státy důsledky příliš hrozné, než aby si je člověk dokázal představit - a příliš reálné, aby se daly ignorovat. Kniha Ten operativec mísí politické triky a globální intriky na nejvyšších úrovních se skrytou p-sychologickou manipulací toho nejhoršího a nejnebezpečnějšího zrna.

 

V roce 1964 zapečetil Ian Fleming, tvůrce Jamese Bonda, balíček se svým rukopisem, a doufal, že si jej někdo přečte teprve padesát let po jeho smrti. V roce 2005 je vyzvána Amy Greenbergová, americká vysokoškolská učitelka se skvělou budoucností, aby v Irsku převzala obsah bezpečnostní schránky svého dědečka, ve které nalezne pouze jedinou věc: rukopis od Iana Fleminga. Stránky popisují zapojení Fleminga do špionážní činnosti Spojenců a obsahují informace tak důvěrné a potencionálně výbušné, že Amy brzy zjistí, že lidé na obou stranách Atlantiku mají v úmyslu ji zabít, jen aby zachovali tajemství rukopisu.

Tato skvělá prvotina nového talentovaného autora kombinuje napínavé pátrání se strhující akcí ve zcela novém pojetí špionážního románu.

 

V hlubinách nezmapované jeskyně učiní antropoložka Diana Fallonová překvapivý objev: desítky let starou kostru. Brzo jsou nalezena dvě další těla - jedno ve starém autě na dně zatopeného opuštěného lomu, druhé pohřbené v georgijských lesích. Nesourodé oběti nespojuje nic kromě vyschlých kostí, a Diana nedokáže najít souvislosti. Ale někdo, kdo zůstává ve stínu, na ně přijde. A to je klíč k záhadě, která sahá sedmdesát let zpátky k dědictví lásky, nenasytnosti a vraždy - zpátky k rodinnému tajemství, které má pořád sílu zabíjet. Okouzlující a napínavé romány Beverly Connorové dokazují, že mrtví vyprávějí příběhy - a vyjevují tajemství, která mohou ohrožovat živé tím nejděsivějším způsobem... 

 

Místní politika začne být po volbě nového starosty nepříjemná. Dianu Fallonovou nahradí v úloze šéfa kriminalistické laboratoře starostův neschopný kamarád. Jenomže právě když se Diana začne smiřovat se životem bez vyšetřování, někdo zavraždí nově jmenovaného náčelníka policie i starostu. Diana se vrací do práce, ale nedokáže uvěřit důkazům, které z vražd usvědčují bývalého náčelníka detektivů. Někdo, kdo může opravdu hodně ztratit, se usilovně snaží, aby mu prošly nejen vraždy, ale něco ještě mnohem horšího. Vyšetřování postupně odhaluje stále rozsáhlejší síť korupce a zrady a Diana si začíná uvědomovat, že v bezpečí není nikdo - a nejméně ze všech ona.

 

Jistého vědce potká příšerná smrt, když spadne z vojenské výzkumné lodi a poblíž japonského pobřeží na něj zaútočí dvoutunový bílý žralok. Než na místo dorazí zvláštní vyšetřovatel Vin Cooper, zbývá toho už velmi málo, co by dokazovalo, že smrt nebyla nehoda. Jenže Cooperovi jeho instinkty říkají, že se dívá na vraždu, a tím, že mu přidělili tento případ, ho někdo možná chce strčit do vody, kde se to žraloky jen hemží. Jaký přísně tajný projekt, který vyžaduje účast předního mořského biologa a genetika, můžou vojáci mít?

 

Oceňovaný autor thrilleru Valhalla přivádí zpět archeoložku Lexy Vaughanovou a důstojníka vojenského letectva ve výslužbě Steva Macaulaye, kteří si musejí pospíšit, aby zachránili nedocenitelný objev před definitivním zmizením...

Jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů všech dob, Pekingský muž, 780 000 let staré ostatky jednoho z prvních předchůdců současného člověka, zmizel během druhé světové války z nákladní lodi plující do Ameriky. Teď čínská vláda bojuje s novým kultem - náboženstvím postaveným na víře, že Pekingský muž je bůh. A vyšle bezohledné agenty, aby nejcennější fosilii na světě našli a zničili. Ale americká vláda vysílá na lov svůj vlastní tým. Od bavorských hor přes džungle Střední Ameriky až po rozlehlý Tichý oceán budou profesor Barnaby Finchem, jeho geniální studentka Lexy Vaughanová a pilot Steve Macaulay čelit nástrahám přírody a lidí, aby vyhráli závod s krutou tyranií...

 

Jack Steel, kapitán britských granátníků a voják každým coulem se opět účastní tažení vojska pod velením vévody z Marlborough, které v roce 1708 slavně zvítězí v bitvě v Oudenaarde. Cesta k branám Paříže a k porážce Ludvíka XIV. je opět o něco více otevřená. Jack dostává od vévody tajný úkol a vydává se na nebezpečnou misi, která jej zavádí do samotného srdce Francie, do Paříže. Jack úkol splní a vrací se zpět za svými granátníky, kteří spolu s celou armádou obléhají strategickou pozici, opevněné město Lille. Francouzská vojska jsou však nebezpečně blízko a tak je Jack Steel pověřen velením celého batalionu a se svými muži poslán jako ozbrojený doprovod pro konvoj tak potřebných zásob. Je však vržen do víru dalších událostí, které prověří jeho výjimečné schopnosti.  

 

Úspěšný harvardský psychiatr odhaluje, jak hluboce ovlivňují sezony a roční doby náš citový život a jak v tomto směru rozpoznat vlastní mezníky a klíčové body. Popisuje, v jakém rozsahu mají ekologické, psychologické a kulturní vlivy dopad na naše pocity, a do jaké míry mohou osobní výročí každoročně ovlivňovat naše nálady a citová rozpoložení. Autor také ukazuje širokou škálu individuálních reakcí na kulturní fenomény: někteří lidé prožívají úzkost na začátku nového školního roku nebo je rozhodí vyhlídka na blížící se nutnost placení daní, jiné zase vzpruží začátek nějaké sportovní sezony.

 

Scientologie sama sebe prezentuje jako vědecký přístup k duchovnímu osvícení, její fungování však bylo dlouhá léta zahaleno tajemstvím. Lawrence Wright předkládá čtenáři pronikavou a hlubokou sondu do světa scientologie, postavenou na více než dvou stech osobních rozhovorů se současnými i bývalými scientology, známými i méně známými osobnostmi, a na letitém studiu archívů.

 

Dramatické události v Babilaru způsobily, že se Profesor přestal vzpírat temnotě a stal se z něj Výjimečný. Pod jménem Světlonoš se přesouvá do Ildithie, solného města, které se posouvá z místa na místo. David Charleston se stává vůdcem Zúčtovatelů a připravuje se k utkání se Světlonošem. Cílem tentokrát není jeho smrt, strategie se změnila. Chtějí získat Profesora na svou stranu, vyvést ho z temnoty. David si uvědomuje, že nekonečné zabíjení Výjimečných nemá smysl. Současně mu dochází, že za temnou stránkou chování Výjimečných stojí Kalamita. Konečným cílem je proto s pomocí Profesorových schopností svrhnout tohoto nejvyššího Výjimečného a změnit definitivně řád, který na Zemi panuje už dlouhých jedenáct let.

 

 

 

Patička stránky

Dnes je 16. duben 2024
Svátek má Irena

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: trénink mladší

18. duben 2024 // Hasiči

SDH - trénink mladší s vodou na hřišti od 17:00 do 19:00 hodin.