Hlavní nabídka

Obsah stránky

Pravidla pro kácení dřevin

středa, 17. březen 2021 // ÚŘAD INFORMUJE

Kácení stromů by mělo probíhat pouze do konce března. Pravidla pro možné kácení ale nejsou úplně jednoduchá a rozhodně se je vyplatí znát.

Text // Marek Merhout


Občas je těžké se vyznat v platných předpisech, kterými bychom se měli řídit. Jednou z poměrně běžných situací je kácení dřevin. Obce zastávají funkci orgánu ochrany přírody a jedna z jejich úloh je povolování kácení. Abychom zabránili možným nepříjemnostem, dovolujeme si připomenout základní pravidla. Pokud dojde k porušení zákona, je to právě většinou z jeho neznalosti – nikoliv z úmyslu. Jaká jsou tedy pravidla pro kácení dřevin?


 
Obecně platí, že dřeviny by se měly kácet v období tzv. vegetačního klidu, za který je považován čas od začátku října do konce března. 

Výjimkou jsou pouze situace, kdy je například strom vážně poškozený a hrozí, že někoho může ohrozit na zdraví nebo napáchat škody na majetku. Pak se může kácet i mimo toto období, ale na stromě se však nesmí nacházet žádné hnízdo. 

Samozřejmě platí, že kácet můžete pouze dřevinu, která je ve vašem majetku – nachází se na pozemku ve vašem vlastnictví. 

Takže pokud je dřevina vaše a je období vegetačního klidu, můžete se pustit do kacení:

•      veškerých ovocných dřevin a ořešáků
•      dřevin majících ve výšce 130 cm nad zemí obvod menší než 80 cm (nikoliv průměr nebo poloměr, ideální způsob je obmotat kmen stromu metrem)
•      zapojených porostů dřevin (což jsou zjednodušeně řečeno dřeviny, které se vzájemně dotýkají, prorůstají nebo překrývají - keře), jejichž celková plocha nepřesahuje 40 m2

Pokud dřevina, kterou chcete pokácet, nesplňuje tyto podmínky, musíte od obce získat povolení ke kácení. Jak na to?
 
Stáhněte si níže připojenou žádost, kterou vyplníte a doručíte na obecní úřad. Nebo samozřejmě za námi na úřad můžete zajít a my vám s radostí se žádostí pomůžeme. Následně vaši žádost posoudíme, popř. požádáme o doplňující informace. Pokud bude vše v pořádku, co nejdříve vydáme rozhodnutí o povolení kácení. Zákonná lhůta je 30 dní, ale vždy se snažíme být rychlejší. Pokud se jedná o dřevinu na Vašem pozemku, ve většině případů kácení povolujeme. Připravte se však na to, že podle zákona nařídíme tzv. náhradní výsadbu. To znamená povinnost vysadit strom a pečovat o něj v několika následujících letech.
 
Co však dělat, pokud chcete pokácet strom, který není ve Vašem vlastnictví? Například protože máte pocit, že ohrožuje vaše zdraví nebo váš majetek? Logicky je nutné se dohodnout s jeho vlastníkem. Pokud se taková dřevina nachází na obecním pozemku, potom nás prosím také kontaktujte. Rádi vás vyslyšíme a případ vždy individuálně posoudíme. Pokud je situace nejasná, respektive názor obce se liší od vašeho, obrátíme se na odborníka a necháme vypracovat posudek na spornou dřevinu. Výsledkem může být pokácení, odborné ošetření stromu nebo i třeba závěr, že je vše v pořádku.
 
V každém případě doporučujeme dodržovat platné předpisy.  Za nepovolené kácení hrozí pokuta až 100 tis. Kč pro občany nebo až 1 mil. Kč pro právnické osoby.

Vložený dokument

Žádost o kácení dřevin pdf pdf 71 kB

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.