Hlavní nabídka

Obsah stránky

Povolení na stavbu plotů

pátek, 22. duben 2022 // ÚŘAD INFORMUJE

Chystáte se postavit zcela nový plot? Nebo chcete ten starý zbourat a na jeho místě udělat nový? Potom si raději přečtete článek, který stručně vysvětluje, kdy je a kdy není nutné mít na plot povolení.

Text // Marek Merhout


Výstavba nového plotu nahrazujícího starý je věc chvályhodná a v drtivé většině případů prospívající vzhledu nejen dané nemovitosti, ale celé obce.

Pozor - pro stavbu plotu však platí poměrně přísná pravidla. Zejména v případech, kdy sousedí s veřejným prostranstvím (chodník, silnice, park atd.) V takovém případě je potřeba povolení. Na získání povolení je nutné získat souhlas souseda a také obecního úřadu. Chceme upozornit občany, že ze strany obce se nejedná pouze o formalitu. Obec bude vždy posuzovat, aby nový plot zapadal do okolní zástavby a aby nedocházelo k neřízené výstavbě různých typů plotů.

Zcela specifický je trend výstavby prefabrikovaných betonových plotů, které jsou pro svou snadnost a příznivou cenu velmi oblíbené. Bohužel se ale nehodí všude. Téma to je aktuální. Právě v těchto dnech bylo  zahájeno řízení o odstranění jednoho takto postaveného plotu bez povolení.

Kdy tedy není potřeba na stavbu plotu žádat povolení?

  • plot nepřesahuje výšku 2 metrů
  • nehraničí s veřejným prostorem
  • plot je v zastavitelném území obce 

Nový plot musí splnit všechny výše uvedené body zároveň. V ostatních případech je nutné povolení mít. Pokud si nejste s čímkoliv ohledně staveb nebo rekonstrukce plotů jistí, raději se zeptejte. Rádi vám poradíme nebo budeme případ konzultovat s odborem výstavby. Lepší je se nejprve zeptat, než později  bourat.

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.