Hlavní nabídka

Obsah stránky

Novinky - dar od nakladatelství Portál

pátek, 20. březen 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Dary od nakladatelství Portál - 15 knih pro děti i dospělé.

Text // Pavla Zavadilová


Páté evangelium

Na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. se ve Vatikánu chystá mimořádná výstava, která má vrhnout zcela nové světlo na původ, a především pravost slavného Turínského plátna. Pár dní před zahájením výstavy je však v zahradách papežského paláce v Castel Gandolfo záhadně zavražděn autor výstavy Ugo Nogara. Jeho dva nejbližší spolupracovníci, bratři Andreauovi, jsou vtaženi do pátrání po okolnostech jeho smrti. Rozplétání okolností Nogarova objevu, který jej stál život, nás zavede do podzemní vatikánské knihovny nejstarších kodexů, kde je uchováván i rukopis Diatessaronu, tzv. Pátého evangelia, který obsahuje klíčové informace týkající se Turínského plátna. Tím však dramatický příběh, který si svou erudicí nezadá s romány Umberta Eca a napětím s thrillery Dana Browna, teprve začíná!

Ian Caldwell, vzděláním historik umění, je uznávaný spisovatel. Česky vyšel jeho román Pravidlo čtyř.

 

 

 

Letní prázdniny Artura a Báry nabraly nečekaný směr, když kamarádi vyslyšeli prosbu Bářina strýce, aby za ním urychleně přijeli. Z bývalého statku strýc vybudoval vyhlášenou stáj. Kromě svých koní zde poskytuje ustájení i pro koně jiných majitelů. Dokonce si ho vybrala slavná kaskadérka, aby se zde přes léto postaral o filmovou hvězdu, mohutného kladrubského vraníka. Jenže kůň zmizel.

 

Děj příběhu je situovaný do současné Prahy, vystupují v něm obyčejní školáci s láskou k baletu – tanci a hudbě, kteří jsou pro svou vášeň ochotni leccos obětovat. Malí tanečníci z uměleckého baletního souboru se chystají na baletní soutěž. Během třítýdenní přípravy na soutěž poznávají jeden druhého, ostatní děti a vedoucí v souboru i ve škole, a hlavně sami sebe, svůj vlastní charakter. Do příběhu se zapojuje také trenérka Saša a Tomášova maminka, obě bývalé tanečnice. Příběh vrcholí napínavou scénou na baletní soutěži. Kniha přináší příběh z neobvyklého tanečního prostředí, které kombinuje vrcholový sport s uměním a hudbou, je to také vyprávění o tom, jak bojovat s genderovými předsudky, zorientovat se sám v sobě a přijmout svou i cizí jinakost. Kniha je určena dětem ve věku 10–14 let.

 

Námětem románu je válka dvou chlapeckých gangů na předměstí italského Turína. Odehrává se na pozadí euforie pro technické vynálezy „věku páry“ a současně tvrdých sociálních a politických střetů Itálie poloviny 19. století. Do rušných událostí zasáhne i postava Dona Boska, působícího mezi opuštěnými chlapci. Kniha upoutá mladé čtenáře ve věku 8–13 let dobrodružným dějem, skrze který nejen okusí něco z atmosféry předminulého století, ale porozumí i osobnosti zakladatele salesiánské kongregace.

 

Špunt je malý chlapec, který neví, co je strach. Potulný život loutkáře ho nebaví a nudí. Od rodičů stále slyší, co musí a nesmí, že něco nejde a že se něco nedělá. Sní o dobrodružném životě plném nebezpečí. A tu se jednoho dne dozví, že nedaleko něj žije rytíř Rodrigo Raubíř, kterého se bojí celé široké daleké okolí a příkopy jeho hradu lemují ohlodané vybělené kosti. Malý Špunt se rozhodne okamžitě: uteče z domova a vstoupí do Rodrigových služeb. Kniha o odvaze a strachu a o tom, že ne vždy jsou věci takové, jaké se na první pohled mají zdát, je určena především čtenářům od 7 do 10 let.

 

Potřebujete se lépe vymezit? Ve kterých situacích nemáte jasné hranice? Máte příliš nepropustné hranice, nebo naopak příliš propustné? Knihu s půvabným severským koloritem, psanou velmi vtipně a empaticky, lze pojmout jako „pracovní sešit“ pro citlivé jedince – kombinaci klasického rádce s osobní výpovědí. Nabízí autentickou zkušenost obou autorek v situacích, kdy je potřeba si stát na svém. Šest kapitol se zabývá radami, jak žít autentickým životem, přehodnocením zažitých vzorců, citlivými dětmi a dospívajícími, technikami vymezování, opouštěním „bezpečných zón“, vnějšími a vnitřními hranicemi, sadou autorkami osvědčených technik, řečí těla, kontrolními hranicemi, jak si počínat, když sami překročíme něčí hranice nebo když chceme spasit všechny ostatní, a přípravou osobního plánu změny.

 

Každý je někdy smutný, sklíčený, bez nálady, podrážděný. Když ale tyhle nálady přetrvávají po delší čas a začínají ti bránit v činnostech, které tě dřív bavily a dělaly ti radost, bylo by dobré poradit se s někým, kdo se v těchto věcech vyzná, třeba s psychologem nebo psychiatrem. Můžeš také sáhnout po této knize. Najdeš v ní příběhy dospívajících, kteří měli depresi, dozvíš se, jak se jejich porucha projevovala a co jim pomohlo. Také zjistíš, kde můžeš hledat pomoc a co můžeš udělat pro to, aby ti bylo lépe. Depresí onemocní jedno z třiatřiceti dětí a jeden z osmi dospívajících, takže je pravděpodobné, že ji někdy měl někdo z tvých kamarádů nebo spolužáků. Bev Cobain je psychiatrická sestra s dlouhodobou zkušeností s prací s dospívajícími. Je sestřenicí amerického zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina, který trpěl depresí a závislostí na drogách a ve svých 27 letech spáchal sebevraždu.

 

„Řekněme, že stojíte blízko okraje útesu a užíváte si výhled. Není tu žádná bezpečnostní zábrana a část vašeho mozku, která hlídá možná nebezpečí a instinktivně se jim vyhýbá, znervózní a vyšle signál nohám, aby udělaly krok zpět, a riziko tím snížily. Jiná část mozku tento příkaz pohnout nohama zaznamená a snaží se ho vysvětlit tím, že porovná imaginární hrozbu s realitou. Žádná bezprostřední hrozba tu však není. Klidně stojíte. Proč tedy ustupovat zpět? V čem je problém? Mozek – generátor vtíravých myšlenek – vystřelí (iracionální) návrh: problém musí být v tom, že jsi chtěl skočit.“ Vtíravé myšlenky má občas téměř každý. Ať už se týkají jídla, sexu, násilného chování, devět z deseti lidí občas napadne něco, co vzápětí vnímají jako šokující, nepřiměřené či děsivé. Pokud se takové nechtěné myšlenky vracejí opakovaně a donutí člověka vyhýbat se jim pomocí rituálů v chování, může se takové myšlení a chování rozvinout v obsedatně kompulzivní poruchu.

 

 

Je čekání na Vánoce jen dobou nakupování, nebo i časem, kdy je možné s dětmi poznat hlubší smysl celého vánočního příběhu? Krásně ilustrovaná knížka pro děti mladšího školního věku se skládá z 28 „zastavení“ v adventní době, v nichž jsou představeny postavy Starého zákona od Adama a Evy, proroků až k novozákonním svědkům vánočních událostí – u každého z nich je ve zkratce uvedeno, jak jeho příběh souvisí s očekáváním narození malého Ježíška. Texty jsou krátké, jasné, a přesto poetické a vhodně provádějí děti nejen adventní dobou, ale vlastně i celou biblickou tradicí.

 

Americký rabín a autor bestselleru Když se zlé věci stávají dobrým lidem se v knize zabývá tím, co je pro většinu lidí klíčové - jak žít život tak, aby měl smysl, aby na něm záleželo, aby byly jeho plody k něčemu. K tomu je třeba lépe poznat lidskou povahu, pochopit mnohé lidské tužby a dilemata. Na řadě příkladů ze života lidí kolem sebe, ale také na velkých příbězích z Bible a světové literatury Kushner ukazuje lidskou touhu být dobrý, stejně jako jeho vnitřní spory týkající se otázek lidské falešnosti a zloby, uvažuje o tématech pomsty, spravedlnosti a odpuštění. Duchovní moudrost je v knize kořeněna židovským pohledem na svět a smyslem pro humor a paradox, psychologická poučení zároveň dávají řadu jasných termínů a orientačních bodů, které velká životní zkušenost stahuje sympaticky na zem. 

 

Hlavní hrdinou originálního románu mladého autora je osmnáctiletý civilkář, který po maturitě nastoupí jako pečovatel do chráněného bydlení pro psychicky nemocné. Na to, co ho čeká, není ovšem ani trochu připravený. Jistě, že jeho každodenní rutina bude poněkud bláznivá, to tušil. Nepočítal ale s tím, že pro něj bude čím dál tím těžší vyznat se v tom, proč jsou ošetřovatelé ošetřovatelé – a nikoli klienti. Navíc poměrně brzo ztratí i on sám ztratí pevnou půdu pod nohama a netuší, kam vlastně patří.

 

Vyberte svá vlastní řešení výchovných problémů
Čtenář nahlédne do života rodiny Nováků a spolu s rodiči Novákovými je konfrontován s nejrůznějšími výchovnými situacemi a dilematy, týkajícími se jejich dětí ve věku pět, sedm a devět let. Autor líčí postupně desítky těchto situací, na jejichž závěr má čtenář možnost rozhodnout se v roli rodiče pro některé výchovné řešení. Každé řešení jej postupně vede k možným důsledkům jeho rozhodnutí, jež se ukáží v dalších kapitolkách. Některá z nich pak končí výchovným patem, k jehož porozumění autor odkazuje na patřičná hesla v dodatku "Rodičovství od A do Z".

 

 

Tma dokáže zklidňovat, je laskavá, konejšivá a zároveň dokáže jít až na dřeň našich nejniternějších emocí. Proč ji nepřijmout jako zásadní součást našich životů?
Norská novinářka Sigri Sandberg se vypravila na pětidenní pobyt v polární noci na norských horách. Ve své knize píše o tom, proč je pobývání v temnotě prospěšné, proč bychom si měli tmy vážit a prožívat ji, přestože se jí instinktivně obáváme, a obecně se zabývá úvahami o významu tmy v dnešní době projasněné umělým světlem. Proč v nás samota v polární noci na horách vzbuzuje strach? Ztratili jsme instinktivní respekt k přírodě? Jak nás ohrožuje světelný smog, aniž bychom si to uvědomovali? Jak inspiruje tma umělce? Co vyvolává pobyt ve tmě v našem těle? Nepotřebují občas nakonec samotu a tmu všichni, aby se vyhnuli stádnosti?

 

 

Gamebooková kniha vypráví napínavý příběh dvou současných dětí, Vojty a Klárky, které se nedopatřením dostanou do minulosti a ocitnou v Praze Rudolfa II. Kniha je určena především pro děti mladšího školního věku a kombinuje čtení s logickými úkoly, jejichž splnění posouvá děj dopředu. Děti se přirozenou zábavnou formou dozvídají informace z české historie a poznávají naše hlavní město z trochu jiného úhlu

 

Andrea má čtyři děti a ona i její muž jsou stále méně spokojeni se způsobem života, který jim nabízí civilizovaná společnost s přesně stanovenými pravidly. Připadá jim, že jejich existence se skládá jen z vydělávání peněz, za něž pořizují množství věcí, které vlastně tak úplně nepotřebují a které mnohdy vznikají za nepřijatelných podmínek. Jejich rodina je v zajetí nových médií a děti komunikují mnohem více se svými tablety než spolu nebo s rodiči. Ti se proto rozhodnou k radikálnímu kroku: opustit civilizaci, nastěhovat se na rok do opuštěného domku hluboko ve švédských lesích a zkusit tam žít autentickým životem, pomocí vlastních sil a v těsném kontaktu s přírodou. Kniha podle skutečných událostí je založena na autorčině deníku z tohoto období a strhujícím způsobem popisuje, jak rodina znovu objevuje svou vnitřní sílu a soudržnost, ale i konflikty, které civilizace potlačuje, ale mimo ni vyvstanou v plné síle.

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie k článku


Zobrazit celou galerii k článku

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce