Hlavní nabídka

Obsah stránky

Obec dětem, děti obci

pátek, 08. leden 2016 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Pod tímto záhadným názvem se skrývá zbrusu nový projekt obecního úřadu, jehož cílem je vylepšit podmínky pro trávení volného času dětí. Zvláštností projektu je, že se na něm děti sami podílejí.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypsalo v rámci programu Podpory obnovy a rozvoje venkova 2016 podprogram Podpora zapojení dětí a mládeže do komunitního života v obci. Snad je již známou věcí, že v Budiměřicích jsou děti jednou z hlavních priorit práce současné samosprávy, a tak mě ani nepřekvapilo, že mě v prosinci zastupitelé podpořili ve snaze se  vypsaného programu zúčastnit. Nabízí se totiž možnost s výrazným finančním přispěním MMR vyřešit hned dvě věci. Jednak absolutní absenci místa pro hraní ve Šlotavě, a jednak kapacitu dětského hřiště v Budiměřicích, která je v nejvíce exponovaných časech nedostatečná. Navíc se zdá, že na hřišti chybí prvky pro větší děti, které potom stávající používají „adrenalinovým“ způsobem a někdy tím i omezují nebo dokonce ohrožují děti menší.
Na začátku ledna jsem proto připravil pro děti v naší škole besedu o obci a o životě. Snad poutavou formou jsem se dětem pokusil přiblížit základní fakta o Budiměřicích a jejich historii. Povídali jsme si o tom, co se jim u nás líbí nebo naopak nelíbí. Zajímavé bylo naslouchat jejich názorům, jestli je lepší žít na vesnici nebo ve městě. Jejich volba byla samozřejmě venkov, takže zajímavé byly spíše jimi uváděné důvody. K tématu dětských hřišť jsme se právě zde přiblížili poprvé. Děti oceňují, že si můžou sami na hřiště dojít a obecně, že mají na rozdíl od měst svobodu pohybu venku. Druhým důvodem byl čistý vzduch. A do třetice – mají tady hodně kamarádů.
Několik minut jsme strávili povídáním o způsobu, jak si sami spravujeme obec, jak jejich rodiče mohou chodit k volbám, aby zvolili zastupitele – ty, kteří je budou zastupovat. A zastupitelé to pak dají na starost jednomu z nich, což je starosta, který z toho má pouze samé starosti.
V samém závěru jsme se společně „starali“ o dětská hřiště. Povídali jsme si o tom, jaké prvky by jsme mohli jako obec ještě doplnit. Volba nakonec padla na provazovou pyramidu do Budiměřic a kolotoč do Šlotavy. A aby bylo jasné, o co jde, děti vybrané prvky i nakreslily.
Abychom dětem mohli vyjít vstříc, začali jsme na projektu ihned pracovat. V tuto chvíli připravujeme žádost o dotaci. Kromě vlastních herních prvků by mělo být do projektu zahrnuto doplnění zeleně v podobě stromů a lavičky pro přihlížející rodiče nebo kamarády. Pokud budeme s žádostí úspěšní, potom by přání dětí mohlo být splněno někdy na konci letních prázdnin. 
 
Marek Merhout, starosta
 

Patička stránky

Dnes je 26. duben 2024
Svátek má Oto

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce