Hlavní nabídka

Obsah stránky

Novinky- dar z nakladatelství Baset

pátek, 10. duben 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Nakladatelství Baset věnovalo knihovně 22 dětských knih a 9 odborných knih pro dospělé

Text // Pavla Zavadilová


O pejskovi a kočičce - Jak chytli rybu, co svět neviděl, a jak zachránili prasátko

kniha od: Jana Uhlířová 

Milé děti, v naší nové knížce se dočtete, jak jsme se nasmáli, když jsme šli spolu chytit rybu, co svět neviděl. A také se dočtete, jak jsme se vydali na houby a pomohli v lese zachránit poraněné prasátko. Budeme rádi, když Vás naše nové příběhy pobaví.

 

 

O pejskovi a kočičce - Jak slavili Velikonoce

kniha od: Jana Uhlířová

Milé děti, v naší nové knížce se dočtete o tom, jak jsme se rozhodli udělat si stejně tak krásné Vánoce jako vy, lidé. Přejeme vám, abyste si pod stromečkem rozbalily svá vysněná přáníčka.

 
 
 
 

O pejskovi a kočičce - Jak slavili Velikonoce

kniha od: Jana Uhlířová

Milé děti,
v této knížce se dočtete o tom, jak jsme se spolu připravovali na Velikonoce a jak se nám ulevilo, když se z našeho nalezeného vajíčka nevylíhnul hladový drak a ani pyšný páv.
Tak nazdar a v úctě
Vaše KOČIČKA a PEJSEK

 

Jak mašinka Růžena s Mydlifouskem zachránili cirkus

kniha od: Jana Uhlířová

V tomto novém příběhu se, děti, dočtete, jak strojvedoucí Mydlifousek s pomocí své věrné mašinky Růženy a lesních zvířátek pomohl dlouholetému příteli, listonoši Bohumilu Zmeškalovi, včas doručit vánoční poštu. Za to vše byli spolu s Růženou náležitě odměněni medailí a diplomem.

Jak mašinka Růžena nezůstala stát na vedlejší koleji

kniha od: Jana Uhlířová

V této knížce se děti dočtete o panu strojvedoucím Mydlifouskovi a jeho věrné mašince Růženě, kteří společně překonávají spoustu nástrah nejen na jejich nádraží v Radosticích, ale i na ostatních společných cestách.


I děti z Radostic pomohou mašince Růženě aby nezůstala na vedlejší koleji a mohla zase dál jezdit s panem Mydlifouskem.

 

Jak mašinka Růžena s Mydlifouskem zachránili vánoční poštu

kniha od: Jana Uhlířová

V tomto novém příběhu se, děti, dočtete, jak strojvedoucí Mydlifousek s pomocí své věrné mašinky Růženy a lesních zvířátek pomohl dlouholetému příteli, listonoši Bohumilu Zmeškalovi, včas doručit vánoční poštu. Za to vše byli spolu s Růženou náležitě odměněni medailí a diplomem.

 

 

Bláznivé pohádky o tanvaldských mašinkách

kniha od: Lubomír Vejražka

Jméno knihy platí doslova. Vznikla především pro děti, ale i pro jejich rodiče, kteří se ujmou četby svým ratolestem. Pohádky jsou i bláznivé. Konec konců, pokud do pohádek vstupuje Tanvaldo-saurus, (ten) mašinek Honza zamilovaný do chobotnice z řeky Kamenice, pokud pohádkou prohopká šavlozubý králíček z Alp nebo se prokáže existence ledovečka v Jizerkách, pokud uslyšíte mastodonta Ferdu a další, tak to kus blázniviny je.

 

Útěk tanvaldských mašinek do Tater aneb Boj mašinky Pádlenky za svobodu

kniha od:  Lubomír Vejražka

Pevně věřím, že humorně, až bláznivě pojatý příběh, jenž zobrazuje střet dobra a zla a je situován do mašinkovského prostředí Tanvaldska, slovenských Tater a dnešní doby, v dětech zaseje semínko touhy stát na straně dobra a že děti myšlenky a poselství pohádek pochopí. Nepodceňuji je. Vnímají totiž v jiném modu, oplývají intuicí a mají úplně jinou představivost než my, dospělí, kteří s věkem a zkušenostmi představivost a fantazii do jisté míry ztrácíme. A pokud něco ne zcela pochopí? Děti jsou přece zvyklé, že spoustě dějů kolem sebe nerozumí. Nicméně v takovém případě je skrze pro ně zatím neuchopitelné situace vždy neomylně provede jejich intuice a dětskost.

 

Sazínkové a Mračná země

kniha od: Martina Macháčová

Bylo, nebylo, ale mohlo by být. Příběh této fantazijní knížky určené dětem vypráví o dobrodružství skřítků zvaných sazínkové. Nazývají se tak proto, že se starají o semínka, jež sázejí, zalévají a pečují o jejich zdárný růst. Jednou se však v přírodě cosi zvrtne, dlouho neprší, země vysychá, rostliny vadnou, semínka neklíčí. Shromáždění sazínků rozhodne vyslat dva odvážlivce ze svých řad – pana Fouska a Jeníka, aby se vydali do bájné Mračné země, odkud pochází veškerá vláha, a vypátrali, kam se poděla voda a déšť.

 

 

Jak vyjeli autíčkem Cvalík, Alík se strýčkem

kniha od: Jan Alda

Veršovánky o tom, jak si chlapec Cvalík se strýčkem vyrobili nafukovací přívěs za auto a vydali se spolu se svým psem Alíkem na cesty.

 

 

Přes tři oceány

kniha od: Jiří Havel, Karel Franta

Veselé verše o námořní plavbě "kolem Glóbusu", provázející barevné ilustrace a určené dětem. S humorem a na pozadí tradičních klukovských představ o námořním životě líčí fantazijní cestu kolem světa, lov zvěře v cizích krajích, rybolov na moři a nakonec dovádějí k přesvědčení, že "motýl umí křídly mávat... námořník má umět plavat"

 

 

Zatoulané písmenko

kniha od: Oldřich Syrovátka

Krásný příběh na dobrou noc vypráví o tom, jak písmenko M v touze po dobrodružství opustilo své místo. Sice samo zažije mnoho zážitků, ale způsobí i spoustu zmatků.

Světe, div se

kniha od: Miloš Macourek

Říkadla a básničky pro děti od 5 let. Celostránkové ilustrace Adolfa Borna.

O ničem

kniha od: Vlastimil Brodský

Po více než padesáti letech vychází poutavá dětská knížka Vlastimila Brodského O ničem, která zákonitě musí chytit za srdíčko nejen děti, ale i dospělé. Doprovázejí ji krásné ilustrace Jana Brychty a vypráví o tom, jak smutné nic na své pouti potkalo stejně smutného lva a nešikovného klauna. Nic jim (a tím i sobě) pomůže a jejich společná vystoupení v cirkuse pak uvádí lidi v úžas. Nakonec se z nich stanou veselí a nerozluční kamarádi.

 

 

Kniha říkanek

kniha od: Petr Behenský

324 říkanek a ilustrací v osmi kapitolách.

Aktivní učebnice dobrých mravů

kniha od: Petr Behenský

Smyslem knihy není jen pouhé předčítání textů, prohlížení obrázků a následné odložení do regálu, tuto „učebnici“ jsme vypracovali tak, aby mohla být kapitolu po kapitole aktivní zábavou jak pro děti, tak i pro jejich rodiče. Čím více času společně s Vaší ratolestí nad touto knihou strávíte, tím větší bude šance, že si každý odnese přesně to, co si odnést má!

 

Nela Malá, co nechtěla být malá

kniha od: Petra Braunová

Nela je půvabné děvčátko, které maminka promyšleně směruje na titulní stránky magazínů.
Jana Malá si prostřednictvím dcery chce splnit tajné přání být světově úspěšná. Nelu, jako téměř každou holčičku, zpočátku baví dávat si ondulovat vlasy, malovat se a točit se před zrcadlem.
Ovšem cesta do zářivého světa modelingu či před kameru je trnitá, lemovaná prohranými konkurzy. Všechny plány se oběma vymknou z ruky…
Kdo teď Nelu vysvobodí?

 

 

O pejskovi a kočičce: Jak si dělali dort

kniha od: Josef Čapek

Milé děti i ostatní,

oznamujeme Vám, že je všechno v nejlepším pořádku, a tak se spolu zase scházíme v téhle další knížce podle Povídání o pejskovi a kočičce, to je tedy celé o nás dvou, které napsal pan spisovatel Josef Čapek. Chceme k tomu ještě dodat, že jsme oba tuze rádi, že nás tak pěkně vypodobnil na svých obrázcích. Tahle nová knížka o nás se proto jmenuje Jak si dělali dort, protože jsme si jednou opravdu dělali takový velikánský dort, když jsme měli náhodou dohromady svátek i narozeniny. Bylo to ale také naposled, protože jsme poznali, že mnoho dobrého škodí. Ale víc už Vám nemůžeme prozradit, protože byste pak už snadno uhádli, jak to nakonec všechno dopadlo. Tak si pěkně čtěte a ten náš recept na opravdický dort snad ani mamince neukazujte. Raději ji poproste, ať Vám k Vašemu svátku nebo narozeninám udělá dort podle sebe nebo podle kuchařské knížky. Přejeme Vám dobré pochutnání.

Tak nazdar a v úctě, Kočička a Pejsek

 

 

Jak hráli divadlo a co bylo na Mikuláše

kniha od: Josef Čapek

Milé děti, v tomto Povídání o pejskovi a kočičce se dozvíte, jak jsme hráli divadlo a co bylo na Mikuláše. Poznali jsme, že když je člověk nemocný, nemůže ven a musí ležet v postýlce, má dlouhou chvíli a když přijdete někoho takového navštívit, uděláte mu tím velikánskou radost.

 

 

O pejskovi a kočičce 4: Jak si pejsek roztrhl kalhoty, O panence, která tence plakala

kniha od: Josef Čapek

Milé děti,
tak si představte, že se taková věc může vůbec pejskům a kočičkám stát! Vidíte a stane se. Někdy. Když je k tomu správná příležitost a když si k tomu docela snadno představíme, že pejskové a kočičky jsou vlastně ve své kůži oblečeni stejně jako lidé. A taková díra do kalhot je velikánská ostuda pro každého, kdo nosí kalhoty. Tedy i pro pejsky. Člověk nebo i zvířátko musí být na svoje věci tuze opatrní, protože těm neopatrným se mohou stát i jiné věci.
Mohou si třeba rozbít nějakou hračku, a co je ještě horší, mohou ji třeba i ztratit.

 

O pejskovi a kočičce: Jak si myli podlahu

kniha od: Josef Čapek

Zpracováno podle kresleného filmu Eduarda Hofmana na motivy Josefa Čapka.

 

O pejskovi a kočičce - jak psali psaní

kniha od: Josef Čapek

Zpracováno podle kresleného filmu Eduarda Hofmana na motivy Josefa Čapka.

 

 

 

Turistika - turistický katechismus

kniha od: Jiří Stanislav Gurt-Jarkovský

Autor, jenž byl mimo působení v mezinárodním a českém olympijském hnutí i průkopníkem české turistiky a předsedou Klubu českých turistů, sebral "v jednotný celek volné úvahy a kapitoly o turistice vůbec, české pak obzvláště". Turisty dělí do čtyř kategorií: turisty pěší, kde chodec "kráčí svobodně, nespoután jízdním řádem ani cestami, nepodléhaje nikomu než vlastní vůli a pevnosti a otužilosti svých svalů", turisty novodobé, jimiž "v dobách mírových přecpány jsou vlaky", turisty kombinované, kteří "nepovrhnou prostředkem dopravním, ale zajedše do té které krajiny proputují ji pak pěšky" a turisty horské, horolezce, kteří "slézají vysoké kopce, skály a temena z neodolatelné touhy po širokém rozhledu, jenž korunuje jejich námahu". Text psaný půvabnou češtinou překvapí nadčasovostí některých úvah ("Pohyb v čistém vzduch, plném ozonu a rozkošný klid nižších i vyšších hor, oživují a posilují skoro všecky orgány lidského těla, zvláště nejjemnější a nejcitlivější, totiž nervy, jež drsný boj o život tak často a tak krutě mučívá.").

 

 

Poutavý svět kolejí

kniha od: Pavel Schreier

Netradičně pojaté dějiny železnic na českém území jako přehled prvenství výstavby železničních mostů a tunelů, zabezpečovacích zařízení (závory, semafory), lokálních, úzkorozchodných i prvních elektrifikovaných tratí. Zvláštní kapitoly jsou věnovány vývoji železničních jízdenek a jízdy zvláštních "zábavních" vlaků. - Kresby a černobílé fotografie v textu, přehled literatury v příloze.
Technické zajímavosti a prvenství železnic v českých zemích jako první lokomotivy, tunely, viadukty, mosty, nádraží, závory, návěstidla.

 

 

Poslední tajemství Jana T.

kniha od: Jaroslav Velinský

Poslední tajemství Jana T. je příběhem slavného chlapeckého klubu Rychlých šípů. Završuje známou „stínadelskou" trilogii Jaroslava Foglara-Jestřába, kterého Jaroslav Velinský od svých chlapeckých let osobně znal, a jehož památce je také kniha věnována.

 

101 experimentů z každodenní filosofie

kniha od: Roger-Pol Droit

Na první pohled je to kniha velmi prostá, složená ze 101 krátkých textů. Každý z těchto textů je návodem k zamyšlení, úvaze nebo neobvyklé činnosti. Například: představovat si, jak se loupe jablko, dvacekrát si opakovat jméno nějakého běžného předmětu a podobně. V některých případech jde o to, abychom si uvědomili podivnost určitých situací, které jinak pokládáme za zcela běžné. Například kráčet ve tmě, přejíst se, zkoušet si oděvy, jít do kina během dne.

Pražský poutník aneb Prahou ze všech stran

kniha od: Vladislav Dudák

V bohatém výběru turistických průvodců Prahou je stále ještě dosti vzácná publikace, která by důvěrně oslovila nejen návštěvníka našeho hlavního města, ale i rodilého Pražana. Pražský poutník je knihou, jež doplňuje 53 vhodně zvolených a obsahově promyšlených procházek zajímavým vyprávěním o historii jednotlivých lokalit, budov i dalších pozoruhodných objektů. A tak kromě nezbytných historických údajů před čtenářem doslova ožívají přepestré dějiny Prahy s jejími zajímavostmi a tajemstvími, a hlavně lidmi. Bez nadsázky lze tuto knihu charakterizovat jako průvodce, knihu příběhů a malé dějiny Prahy v jedné podobě.

Plzeňský poutník aneb Plzní ze všech stran

kniha od: Miloslav Krieger

Průvodce Plzní a vyprávění o historii Plzně i jednotlivých lokalitách, budovách i dalších objektech města. 

Budějovický poutník aneb Českými Budějovicemi ze všech stran

kniha od: Daniel Kovář

Budějovický poutník aneb Českými Budějovicemi ze všech stran je knížkou, která se snaží důvěrně oslovit nejen návštěvníka Českých Budějovic, ale i obyvatele jihočeské metropole. Českobudějovický poutník je knihou, jež zahrnuje celou řadu vhodně zvolených a obsahově promyšlených procházek, doplněných zajímavým vyprávěním o historii jednotlivých lokalit, budov i dalších pozoruhodných objektů. A tak kromě nezbytných historických údajů před čtenářem doslova ožívají přepestré dějiny Českých Budějovic s jejich zajímavostmi a tajemstvími, a hlavně lidmi. Bez nadsázky lze tuto knihu charakterizovat jako průvodce, knihu příběhů a malé dějiny Českých Budějovic v jedné podobě. Knihu doprovází řada dobových reprodukcí. Publikace je dalším titulem řady netradičních poutníků po českých, moravských a slezských městech.

 

Vltavotýnský poutník aneb Týnem nad Vltavou a okolím ze všech stran

kniha od: Lubomír Procházka, Martina Sudová

Netradiční průvodce malým půvabným městem a jeho okolím. Kniha si ve čtrnácti procházkách všímá dějin, místopisu, památek i současnosti Týna nad Vltavou a celého vltavotýnského mikroregionu. Pozornost je věnována nejen „velkým“ událostem, ale i příhodám z tzv. drobné historie. Stranou nezůstávají ani památky, na něž se i ve velmi podrobných průvodcích nedostává. Mezi jednotlivé procházky jsou vloženy tematické přílohy, popisující zajímavé momenty z dějin a života města a mikroregionu (Soudy a hrdelní právo, Historie školství, Ta naše hospoda a další).

 

Věda to je určitě, ale o čem?

kniha od: Jan Kosek

Máme-li pochopit, proč se v téže situaci chová jeden tak a druhý onak, proč se někdo stane přesvědčeným rasistou a jiný stejně přesvědčeným celoživotním filantropem, proč někdo dbá tolik na své oblečení, zatímco jiný by nejradši všude chodil v teplácích, poskytuje nám (a také sociologii, právu, medicíně atd.) psychologie cenné poznatky. Při jejich využívání bychom však neměli zapomínat na to, že bez znalosti se snadno mohou stát samoúčelnými, a tak nás zavést do slepé uličky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patička stránky

Dnes je 18. duben 2024
Svátek má Valérie

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: trénink mladší

18. duben 2024 // Hasiči

SDH - trénink mladší s vodou na hřišti od 17:00 do 19:00 hodin.