Hlavní nabídka

Obsah stránky

Novinky - dar od nakladatelství BMSS-START

středa, 01. duben 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Dar od nakladatelství pana Františka Mandáta - 7 knih + cd

Text // Pavla Zavadilová


Vyprávění desetiletého fotbalisty malého pražského klubu o zápasech a trénincích, vítězstvích i prohrách a především radosti ze hry.
Kuba hraje jednoho z obránců v týmu Kačerů. Na začátku podzimní sezony přichází nový trenér: je přísný a velmi náročný, ale spravedlivý a kluci si ho oblíbí. Brzy se dostaví i výsledky - mužstvo získá třetí místo v soutěži. Trenér se ale nelíbí některým činovníkům klubu, kteří rozjíždějí hru intrik a pomluv, do níž se snaží zatáhnout i rodiče. Kačeři tedy musí bojovat nejen na hřišti, ale i v zákulisí. Podaří se jim to?

 

Když se někdo zmíní o malovaných vánočních pohlednicích, jen těžko si lze nevybavit kresby od známého malíře a spisovatele Josefa Lady. Jeho nezaměnitelný malířský rukopis doprovází již desetiletí vánoční pohlednice, dětské knížky a kalendáře. V této publikaci samozřejmě nemohou obrázky tohoto malíře chybět, a navíc jsou doplněny jeho básničkami a vyprávěním, jaké to bylo o Vánocích v malebných českých vesničkách před lety.

 

Každá generace touží vyjádřit pocity, podat zprávu o svém vnímání světa, zachytit život na plátno obrazu, na filmový pás, vtěsnat do veršů, vyfotografovat anebo sepsat. Novela KWATSCH patří k takovým svědectvím. Rozvedený majitel jedné z největších cestovních agentur v Německu se zahledí do zaměstnankyně v české pobočce a přivede ji do své honosné vily v Německu. Monika se tak přes noc ocitá ve světě předem splněných přání a naplněných tužeb. Začíná žít život, o kterém snila: je obklopena bohatstvím, cestuje po světě, jezdí krásnými auty a vedle sebe má úspěšného, byť o pětadvacet let staršího, muže. 

 

Kde jen se v nás, Češích, Moravanech a Slezanech bere ta touha opouštět domovinu a, řečeno s klasikem, putovat Z Čech až na konec světa, anebo si jenom tak pohovět u slané louže, jíž se nám, suchozemcům, nedostává. Zkrátka, kde se v nás bere touha cestovat, poznávat jiné kraje, zvyky, navazovat nová přátelství a objevovat neznámé? Autor knihy navštívil na osm desítek států světa a svoje postřehy z jednotlivých destinací nezamýšlel pojednat jako cestopis. Chtěl podat svědectví o svých pocitech, náladách a postřezích v jednotlivých zemích tak, jak je on vnímal, cítil a vyfotografoval. Vznikla tak ojedinělá kniha, která zve čtenáře na výlet kolem světa.

 

Vladimír Kolár (nar. 22. Června 1947) těží ve své próze Co už máma nenapsala jednak z vlastních vzpomínek zprostředkovaných dětskýma i dospělýma očima, ale též z deníkových záznamů svých rodičů, jejich korespondence a dalších dokumentů, aby přiblížil dobu padesátých, šedesátých a i sedmdesátých let. Provází nás těžkým obdobím politických procesů, které nenapravitelně poznamenalo osud jeho rodiny, ale i léty dospívání a studií, vrcholícími událostmi roku 1968. V autentické, nezkreslené podobě tu autor portrétuje svého otce - vojáka čs. západní armády, novináře, politického pracovníka, oběť nezákonných represí. Stejně plasticky přibližuje osobnost své matky, spisovatelky Jaromíry Kolárové, jejíž cesta za literárním úspěchem a k srdcím čtenářů byla zatarasena četnými překážkami, lidskou záští a podlostí i závažnými problémy zdravotními. Autor vzpomínek se však neomezuje jen na rodiče a sourozence, na strastiplné rodinné trampoty, zároveň kreslí i portréty osobností, které mu pomáhaly hledat jeho místo v životě, názorovou orientaci, a mezi nimiž najdeme i některá jména protagonistů pražského jara.

 

Minulost neminula a nikdy nemine. Možná, že z dálkyvypadá tak trochu jako černá díra, která vše pohltí a blahosklonně zahltí pláštíkem zapomnění, ale dejte pozor vždy,kdy se vám bude chtít přiblížit! Ten pláštík je totiž Májový,tak lehce k roztrhání.A až se přihrne minulost nejen vaše osobní, ale všechvašich pozemskůch bližních, že popraskají hradbičky iluzemistavěné, vězte, že teprve pak přijde život, a přijde si provás, přijde vás vyzkoušet. Bude nevysvětlitelný, záhadný, náhodný, chcete-li. Chvílemi také beznadějný a nespravedlivý.A někdo padne a někdo postoupí dál.

 

Otazník v názvu druhé knihy Terezy Čihákové MRCHA ? nepředstavuje pouze samoúčelnou vyjadřovací rekvizitu. Již v autorčině prvotině CO MUŽI DALI A VZALI, se otazník nabízel a čtenář v textu novely skutečně otázky nacházel. Nejpalčivější z nich, jaký postoj společnost zaujímá k matkám samoživitelkám, byť si za životní situaci nezřídka mohou samy, však autorka nastolila opatrně, spíš okrajově. V nové knize však klade sžíravé otázky současnosti naplno, drsně a zcela bez skrupulí

 

 

Kluci, vlítnem na ně! - audiokniha obsahuje příběh z fotbalového prostředí, který napsal František Mandát. Čtou Martin Preiss a Robin Pařík. Režie, zvuk a hudba Miloš Vrána.

Zaposlouchejte se do příběhu jedné fotbalové party a zažijte s ní vzestupy, pády, zklamání, vítězství i prohry, ale též dobrodružství, jak lze z neznámého fotbalového plácku, z Kačáku, dokráčet až na nejslavnější fotbalové stadiony v Evropě. Tento skutečný příběh se odehrává před finálovým turnajem o evropského šampióna ve fotbale. Pro kluky z nevelkého fotbalového oddílu, z mužstva Kačerů, je však toho roku nejprestižnější fotbalovou událostí soutěž žáků, kterou hrají tak trochu proti své vůli. Umístění v žákovské soutěži ovšem považují za minimálně stejně důležité jako český nároďák své působení na evropském šampionátu. Možná neuvěříte, ale i mladí Kačeři se mohou stát součástí toho velkolepého celoevropského fotbalového svátku zvaného EURO. Pojďte s nimi prožít jejich příběh...

 

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce