Hlavní nabídka

Obsah stránky

Nakládání s bioodpadem

pátek, 15. květen 2017 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Je to spíše shoda okolností, že se v jednom okamžiku sešly dvě informace, které se dotýkají nakládání s bioodpadem v našich obcích.

První z nich je, že dochází k změně otevírací doby bio meziskládky na Mršníku. Již od této středy bude zpřístupněna celkem 3x týdně - ve středu, v sobotu a v neděli - vždy od 15:00 do 18:00. Občané budou ukládat odpad pouze pod namátkovým dozorem pracovníků obce popř. pod občasnou kontrolou technického záznamového zařízení (tzv. fotopast). Vzhledem k změně režimu fungování bude závora v těchto časech vždy uzavřena avšak odemčena. Proto prosíme občany, aby pokud budou Mršník opouštět a nikdo jiný na místě nebude, aby závoru uzavřeli. Ochráníme tak místo před případnými nezvanými hosty, kteří by měli v úmyslu na Mršník ukládat, co tam nepatří.

Nový režim provozu Mršníku bude obecní úřad považovat jako testovací. Pokud by se neosvědčil, a to zejména z hlediska nedodržování pravidel ukládání bioodpadu, byli bychom donuceni se vrátit ke stávajícímu systému. Věříme, že se občané Budiměřic budou chovat odpovědně a slušně a sami sobě umožní určitě příjemnější odvoz bioodpadu i v budoucnosti.

Druhá informace se týká anketních lístků na pořízení kompostérů, které jste během dnešního odpoledne obdrželi do vašich schránek. Důležité informace a pokyny k jejich vyplnění a odevzdání jsou uvedeny přímo na lístcích. Jaké je pozadí této ankety? Na nakládání s bioodpady jsou vypisovány dotační tituly, které podporují vždy jeden z možných způsobů. Jednak to mohou být "popelnice" na bioodpad, které má každá nemovitost a svozová firma je pravidelně odváží (stejné jako s komunálním odpadem). Nebo si obec pořídí menší kontejnery na trávu, které rozmístí po obci, a pak je nechá odvážet nebo je vozí sama svojí technikou do kompostárny. Třetí možností jsou právě kompostéry, které podporují zpracování odpadu přímo na zahradách. První dvě možnosti jsou velmi nákladné, nejen kvůli přepravě, ale také kvůli platbám za kompostování. Stávající systém meziskládek rovněž stojí obci peníze (odvoz a platba kompostárně), byť ne tak velké. A je všeobecně známo, že veškeré náklady spojené s odpady hradíme společně jako občané formou poplatků. Proto jsme se přiklonili k variantě zkusit cestu poskytnutí kompostérů přímo lidem na zahrady. Při možnosti získat prvotní investici přes dotaci, logicky to je nejlevněší způsob likvidace kompostovatelné části biodopadu.

Prvním krokem je průzkum zájmu obyvatel - proto anketa. Jelikož na dotaci se vztahuje minimální částka, musí se nám podařit nashromáždit více než 100 potenciálních zájemců! Potom můžeme teprve o dotaci požádat a v případě úspěchu akci realizovat. Obec by hradila 15% ceny, zbytek se financuje dotací. Jednotliví majitelé nemovitostí by kompostér dostali na dobu 5 let zapůjčený, následně by se stal jejich vlastnictvím.

Anketní lístek je ke stažení ZDE.

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.