Hlavní nabídka

Obsah stránky

MOBILNÍ ROZHLAS - nová informační služba pro občany

sobota, 03. březen 2018 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Se začátkem března spouští obec Budiměřice pro své občany a návštěvníky novou informační službu s názvem Mobilní rozhlas (MR).

Již více než 4 roky v Budiměřicích funguje internetový informační kanál InfoCentrum. Šlo o jednoduché a rychle realizovatelné řešení elektronické komunikace směrem k obyvatelům obce. Historicky první zpráva byla do emailových schránek příjemců odeslána 9.2.2014. Z původních emailových zpráv obsahujících text sdělení se později vyvinulo zasílání odkazů na nové články na obecních webových stránkách. V tuto chvíli je našem InfoCentru zaregistrováno těžko uvěřitelných 157 emailových adres.

S vývojem informačních technologií se chceme rozvíjet dopředu i my. Proto jsme se koncem roku 2017 rozhodli pro systém s názvem Mobilní rozhlas (MR). Jedná se o kombinaci informování občanů pomocí SMS zpráv, emailů a mobilní aplikace pro chytré telefony. Systém rovněž umí zasílat hlasové zprávy a provádět minireferenda a ankety. Za pokročilou a zajímavou funkci lze považovat propojení se službou Zmapujto.cz, pomocí které budou moci uživatelé upozorňovat na případný nepořádek v obcích.

Základem systému je pokročilá databáze jeho příjemců (občanů), na jejímž základě je možné zasílat informace nejen plošně všem, jak to bylo pouze doposud možné, ale i velmi cíleně na základě okruhu zájmu uživatelů a/nebo jejich místní příslušnosti. Například pokud dojde nalezení psa v Rašovicích, tak bude možné informovat příjemce s bydlištěm v Rašovicích, kteří se zaregistrovali do skupiny „Pejskaři“. A navíc je možné zvolit pro danou situaci nejvhodnější komunikační kanál. Opět v tomto případě například neposílat email, který by si někteří přečetli se zpožděním, ale zaslat zprávu ihned na telefon. Systém sám pozná, kdo používá aplikaci v telefonu a komu pošle zprávu pomocí SMS. MR řeší rovněž problém toho, že je stále mnoho občanů, kteří nemají email, ale využívají pouze klasický mobilní telefon. Velmi silnou výhodou to může být zejména při krizových situacích.

Jaký bude osud stávajícího InfoCentra? Od začátku dubna přejde v podstatě do systému MR. Informace zveřejňované jako aktuality na www.budimerice.cz, budou zasílánu jako email MR, který bude zároveň obsahovat v sobě odkaz na odpovídající článek na webu. Aktuality budou také zároveň přes RSS kanál přejímány do mobilní aplikace. Zní to složitě, ale po krátké době uvidíte, že vše bude ve skutečnosti velmi jednoduché. Současní příjemci se pouze musí zaregistrovat do systému MR, aby ho mohli používat. Ten mimo jiné splňuje požadavky vyvolané novým nařízením EU o ochraně osobních dat tzv. GDPR.  

Uživatelé, kteří se do MR chtějí přihlásit přes internet, tak mohou udělat na adrese https://obec.mobilnirozhlas.cz/ Registrace je zdarma a proběhne ve 3 velmi jednoduchých krocích - viz. návod na konci článku.

Pokud chce příjemce změnit své osobní údaje, upravit oblasti svých zájmů nebo se zcela z MR odhlásit, pak to může kdykoliv sám udělat ve správě svého profilu na adrese https://obec.mobilnirozhlas.cz/uprava-prihlaseni/budimerice

V dalším článku seznámíme příjemce s dalšími funkcemi MR. Zatím bych velmi rád požádal stávající uživatele InfoCentra, aby podpořili naše úsilí o zlepšení komunikace touto cestou a zaregistrovali se do MR.

Se sousedským pozdravem,

Marek Merhout, starosta

Patička stránky

Dnes je 26. duben 2024
Svátek má Oto

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce