Hlavní nabídka

Obsah stránky

Jarní výsadba ovocných stromů

sobota, 16. duben 2018 // MYSLIVCI

Text // Pavla Zavadilová


RAŠOVICE

Vedoucí kroužku mladých myslivců MS Křečkov se rozhodli začít s výsadbou ovocných stromů v honitbě svého spolku, tj. katastrální území Křečkov, Velké Zboží a část katastrů Rašovic a Budiměřic. Jako prvnímu předložili svůj úmysl starostovi naší obce. Domluvili se na podmínkách výsadby, kdy obec zakoupí materiál k výsadbě, myslivci dodají práci a postarají se o udržitelnost výsadby. Poté vybrali první lokalitu pro výsadbu - obecní polní cesta v Rašovicích "Zajíčkova cesta", na které nerostou skoro žádné ovocné stromy. Roste tam jen několik přestárlých stromů a keře. 

Členové kroužku mladých myslivců, jejich rodiče, starší myslivci ze spolku a přátelé (26 dobrovolníků) se sešli v neděli 15. dubna a na cestu společnými silami vysadili do předem vyhloubených jam 29 ovocných stromů - jabloně, hrušně, višně a třešně. Každý strom zajistili 3 kůly a ochranným pletivem. Zem kolem stromků zasypali štěpkou. 

Velký dík patří hasičům z Velkého Zboží, kteří nejen před výsadbou do připravených jam napustili vodu a po výsadbě stromky zalili, ale hasičským autem dětem zpestřili sázecí dopoledne.

Občerstvení v podobě sušenky a pití zajistila spolu s ostatním materiálem (stromky, kůly, pletivo, vázací páska, štěpka + vyhloubení jam) obec Budiměřice.

 

ŠLOTAVA

Ve "Vlaštovce" sázela v sobotu 14. dubna šlotavská odnož mysliveckého kroužku ovocné stromky pod vedením Tomáše Dvořáka v počtu 3 dobrovolníci. 

 

CIMBÁLEK

Pokud je Vám líto, že jste se nemohli zúčastnit žádné z výše uvedených výsadeb, můžete to napravit v sobotu 28. dubna. Na křižovatce Rašovice - Netřebice - Vestec zvané "Cimbálek" se bude upravovat obecní pozemek. 

V loňském roce byl vypracován zastupiteli a zaměstnanci obecního úřadu projekt na rekultivaci této nevzhledné lokality. Projekt byl přihlášen do několika grantových řízení. Uspělo se s ním u společnosti CI2, o. p. s., od které obec dostane dar ve výši 22.500,- Kč. Jedná se o 70 % z celkové částky určené na nákup stromků, keřů a ostatního výsadbového materiálu.

Loni pracovníci obecního úřadu oblast vyčistili od náletových dřevin a vysekali. 

Letos byl pozemek opět posekán. Byl zavezen zeminou, aby se zakryly terénní nerovnosti a výsadba se lépe ujala. 

Vysazovat se bude:

- 10 ks třešní

- 20 ks hrušní

- 240 ks keřů (pokrytí prudkého svahu)

dle níže uvedeného plánku.

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.