Hlavní nabídka

Obsah stránky

Hurá do knihovny

pátek, 01. březen 2019 // KNIHOVNA DETAIL

Text // Marie Vorlíčková


Někteří lidé otevírají knihu pouze o dovolené či při nemoci, jiní si bez četby alespoň několika stran nedovedou představit žádný běžný den. Ať už patříte k těm či oněm, anebo někam doprostřed, můžete si s námi připomenout březen coby měsíc tradičně věnovaný knihám a čtenářům. Při této příležitosti jsme oslovili několik knihovnic z různých měst a krajů a zjišťovali čtenářské preference i zvyklosti. Neopomněli jsme ani aktivity a služby jednotlivých knihoven.

Měsíc knihy – kdy a jak vznikl?

Označení „měsíc knihy“ bylo v souvislosti s březnem poprvé použito v roce 1955, tedy v době hluboké totality. Komunisté jej chtěli využít k propagaci a ideologickému ovlivnění co největšího počtu lidí. V rámci měsíce knihy se tedy pořádaly v knihovnách i knihkupectvích nejrůznější akce, přednášky, besedy či autorská čtení. V porevoluční době už naštěstí měsíc knihy propagandistický rozměr nemá. Knihkupectví jej dnes připomínají třeba výhodnými cenami žádaných titulů, knihovny pak nejrůznějšími akcemi, které mají za cíl přilákat nové čtenáře a u těch stávajících prohloubit zájem o četbu.

V době chytrých telefonů, čteček a dalších technologických vymožeností by se mohlo zdát, že klasickým papírovým knihám pomalu zvoní umíráček. Ale není tomu tak. Své o tom vědí zaměstnanci oblastních knihoven.... (více v článku na str. 58 v časopisu dTest 3/2019)

Tento článek včetně fotografií byl publikován v časopise dTest 3/2019, který si můžete zapůjčit v knihovně v Budiměřicích.

Fotogalerie k článku


Patička stránky

Dnes je 26. duben 2024
Svátek má Oto

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce