Hlavní nabídka

Obsah stránky

Frikulín 11/2019

pátek, 22. listopad 2019 // KNIHOVNA DETAIL

Ve středu 20.11.2019 proběhla další návštěva dětí ze základní školy v knihovně. Tentokrát se děti seznámily s dětskými ilustrátory.

Text // Marie Vorlíčková


Frikulín v listopadu přinesl dětem spoustu nových informací o českých i světových ilustrátorech. 

Jiřího Kahouna skoro žádné z dětí neznalo. Ale když se jim řekl název pohádek (večerníčků) "Příhody včelích medvídků", hned jim bylo jasné, o koho jde. Děti shlédly příběh "Jediný Pučmeloud na světě" a pořádně se při jeho sledování nasmály příhodám malých včelích medvídků - Čmeldy a Brumdy, kteří zachraňovali Pučmelouda.

Dalšími představenými českým ilustrátory byli Helena Zmatlíková, Josef Lada a Adolf Born. Od Heleny Zmatlíkové jsme si ukázali ilustrace knížek: Honzíkova cesta Děti z Bullerbynu, Z deníku kocoura modroočka. Její obrázky děti poznaly. 

Stějně tak i ilustrace Josefa Lady. Hravě poznaly Kocoura Mikeše. Mikeše jsme si připomenuli i v pohádce, ve které se učil kocour chodit po zadních. Z knížky Ladovy veselé učebnice jsme si přečetli povídání a básničku o koroptvičce a klokanovi. 

Macha a Šebestovou snad každé z dětí poznalo, ale jméno Adolfa Borna, který je jejich autorem, znaly spíše starší děti. 

Ze světových ilustrátorů jsme si představili francouzského karikaturistu a ilustrátora Jean-Jacquese Sempého a jeho obrázky ze série o Malém Mikulášovi.

Ještě jsme si pověděli o Astrid Lindgrenové, švédské spisovatelce dětských knih, např. Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bulerbynu, Emil Neplecha a Karkulín ze střechy. 

Děti přinesly vyplněné čtenářské karty, ve kterých představily přečtenou knížku, kterou nominují na Superstar. Stejně jako v minulém školním roce některým dětem nestačilo pět předtištěných hvezdiček (měřítko oblíbenosti knihy) a domalovávaly ještě další hvězdy. :) Několik starších žáků prezentovalo svoji knihu a tím ji doporučilo k přečtení ostatním spolužákům. 

Fotogalerie k článku


Zobrazit celou galerii k článku

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.