Hlavní nabídka

Obsah stránky

dTest 4/2020

pátek, 03. duben 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Dubnový dTest přináší testy chytrých hodinek a náramků, praček s vrchním plněním, nabíjecích baterií, pšeničné hladké mouky, vlašských ořechů a kávových náhražek. Může si přečíst články o 'Mytí rukou - dezinfekční gel nebo mýdlo?' a 'Náhrada za zrušenou akci, kurz či kroužek'.

Text // Marie Vorlíčková


dubnovém vydání časopisu dTest jsme pro vás přichystali pět testů a nádavkem ještě srovnání kávovin. A k tomu celou řadu zajímavých infočlánků s radami a tipy, které se mohou hodit každému spotřebiteli. Podívejte se na upoutávkové video.

Klasické hodinky plní čím dál víc roli pouhého módního doplňku. S oblibou smart technologií vzrůstá i obliba chytrých hodinek a náramků, které nám neukážou jenom čas, ale jsou schopny měřit ušlé kroky či srdeční činnost, umožňují volání nebo čtení e-mailů. Podívejte se na výsledky testu a vyberte si ty pravé.

Pračky s vrchním plněním většinou zabírají méně místa než ty s předním plněním, a proto je ocení zejména majitelé malých koupelen. Při testování 15 vybraných modelů nás zajímalo především to, jak si poradí s odstraněním nečistot, ale zaměřili jsme se i na spotřebu elektřiny a vody. Přečtěte si, jak pračky v testu obstály.

Podporujeme odpovědný vztah k životnímu prostředí, i proto jsme tento měsíc otestovali nabíjecí baterie kategorie AA, které jsou lepší volbou než ty jednorázové. Někteří výrobci udávají, že jejich baterie zvládnou až 1000 nabíjecích cyklů. Je tomu ale skutečně tak? Dozvíte se zde.

Není mouka jako mouka. My jsme se tentokrát podívali na pšeničnou hladkou, která má v kuchyni široké využití. Při testování jsme zkoumali například přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Daleko důležitější bylo ale vyzkoušení mouky v praxi – pekl se například koláč na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Která mouka si vedla nejlépe? Čtěte zde.

Pokud pěstujete vlašské ořechy v našich končinách, úrody se dočkáte vždy až na podzim. Ne každý má ale na zahradě vlastní strom, a vlašáky proto kupuje v obchodě. Možná se ptáte, co se dá na ořeších testovat. My jsme posuzovali, zda jádra splňují maximální povolenou vlhkost, aby odolávala plísním, a také jsme zkoušeli senzorické vlastnosti – tedy jakou mají vůni a chuť. Více o testu zde.

Přemýšlíte, čím nahradit klasickou kávu? My jsme se podívali na kávové náhražky, tzv. kávoviny a srovnávali jsme údaje na obalech. Na seznam se nám dostala například melta, čekanková cikorka nebo různé obilné a sladové směsi. Přestože tyto kávoviny kdysi vznikly jako náhražka pravé kávy, dodnes mají své příznivce. Od kávy se ale odlišují nejen chutí, ale i obsahem cukru, vlákniny a bílkovin. Co srovnání kávovin ukázalo?

Dubnové testy a srovnání

Test chytrých hodinek a náramků

 

Test praček s vrchním plněním

 

Test nabíjecích AA baterií

Test pšeničné hladké mouky

 

Test vlašských ořechů

 

Srovnání náhražek kávy

Facebook like

40×

Share

Chytlo se v síti
Trénování paměti

Tentokrát vás na našem Facebooku zaujal příspěvek o trénování paměti. Zapomínání totiž nemusí být jen problémem starší generace, a proto se vyplatí trénovat svou paměť v kterémkoli věku. Trénovat svůj mozek můžete třeba zapojováním nedominantní ruky při činnostech, jako jsou čištění zubů a mazání chleba máslem. Nebo si napište nákupní seznam, nechte ho doma a po návratu domů porovnejte obsah tašek se seznamem. Více

Článek
Mytí rukou - desinfekční gel, nebo mýdlo?

Nejste si jistí, jestli vám na mytí rukou stačí voda a obyčejné mýdlo, nebo potřebujete speciální desinfekční gel? Ukazuje se, že voda a mýdlo jsou v odstraňování nečistot z rukou naprosto dostačující. Naopak desinfekční gely obsahující alkohol či parfémy, mohou pokožku zbytečně dráždit a vysušovat.

Přečíst celý článek

 

Článek
Náhrada za zrušenou akci, kurz či kroužek

Byl vám kvůli současným vládním opatřením zrušen předem zaplacený koncert, kurz angličtiny nebo kroužek kreslení? Nemějte strach, že o své peníze přijdete. Pořadatel akce nebo organizátor kurzu vám mohou nabídnout jak vrácení peněz, tak třeba náhradní termín koncertu či kurzu. Důležitá je ale vzájemná domluva.

Přečíst celý článek

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce