Hlavní nabídka

Obsah stránky

dTest 2/2020

pátek, 31. leden 2020 // KNIHOVNA DETAIL

Únorové vydání časopisu dTest je možné zapůjčit v knihovně. Na co se v něm můžete těšit? Testy notebooků, ovocných přesnídávek, dětských přísad do koupele, aplikací pro editaci videa, vrtaček kabel vs. baterie, rostlinné jogurty. Dočtete se o 'zelených střechách' a 'fair trade'.

Text // Marie Vorlíčková


Únorové vydání časopisu dTest si můžete zapůjčit v naší obecní knihovně. Na co se v něm můžete těšit?


Mnoho z nás využívá denně notebook, ať už k práci, nebo jen tak pro zábavu. Proto na něj často klademe nemalé nároky. Očekáváme dlouhou výdrž baterie, snadné ovládání, dobrý výkon při používání náročnějších programů, pěkný zvuk a zároveň doufáme, že se nám kvůli vysoké hmotnosti nepronese. Které notebooky v testování obstály nejlépe? Zjistíte zde.
 
Ovocné přesnídávky v praktickém kapsičkovém balení jsou oblíbenou svačinkou nejen dětí, ale i mnohých dospělých, kteří si je rádi přibalí do batohu na výlet. Jak jsou na tom ale kapsičky se složením? Neobsahují zbytečně moc cukru? Jak je to s obsahem škodlivých toxických látek? A kam nakonec vyhodit jejich obal? To se dozvíte zde.

Většina dětí naprosto zbožňuje vodní radovánky. Však se není čemu divit, když je na trhu k dostání celá řada lákavě barevnýchpraskajících nebo slizových koupelí. Jsou bezpečné pro jemnou dětskou pokožku? Neškodí životnímu prostředí? Budete muset po skončení koupele umýt celou vanu? Podívejte se na výsledky testu.

Rádi natáčíte na svém mobilu videa? Pak se vám bude hodit nějaká aplikace pro jejich úpravu. Otestovali jsme jich hned několik, v neplacené i v placené verzi, dostupné pro operační systémy Android i iOS. Zjistili jsme, že některé aplikace neumožňují základní funkce jako ořez obrazu nebo přidání textu do videa. Mnoho aplikací navíc ve videu zanechá rušivý vodoznak. Více informací naleznete zde.

Pokud plánujete v novém roce doma kutit, pravděpodobně se neobejdete bez vrtačky. Váháte, jestli zvolit tu se síťovým kabelem, nebo tu s baterií? Jak dlouho s akuvrtačkou zvládnete pracovat? Zajímá vás, která si nejlépe poradila s vrtáním do dřeva, vápence nebo železa? A která vám díky bytelné konstrukci vydrží několik let? To prozradí výsledky testu.

Srovnali jsme i údaje z etiket rostlinných jogurtů. Tyto produkty jsou nejčastěji vyrobeny ze sójového nebo kokosového mléka. Zajímalo nás zejména složení a výživové hodnoty, množství zahušťovadel a obsah cukru a bílkovin v porovnání s klasickými mléčnými produkty. Zjišťovali jsme i to, jak hodnotí nabídku rostlinných výrobků v obchodech čeští vegani. Více se dozvíte našem článku.

Očekávání vs. realita. Podívejte se na lákavě vypadající porci tuňáka vyfocenou na obalu konzervy a následně si ho zkuste vyklopit na talíř. Kolik najdete rozdílů? My jich několik našli. Provedli jsme totiž fotosrovnání obrázků na obalech a reálného vzhledu u čtrnácti potravin. Fotosrovnání najdete zde.

 

Únorové testy a srovnání

Test notebooků - hi-tech na klíně

 

Test ovocných přesnídávek - ovocná metamorfóza

 

Test dětských přísad do koupele - vodní hrůzohrátky

Test aplikací pro editaci videa - kapesní filmové studio

 

Test vrtaček - kabel vs. baterie

 

Srovnání rostlinných jogurtů - dejte přednost kultuře

Článek
Zelené střechy

Rostliny na střechách nebo fasádách domů mají celou řadu výhod. Během horkých letních dnů ochlazují interiér a zlepšují mikroklima v okolí domu, v zimě naopak pomáhají udržet teplo uvnitř. Pokud toužíte po zelené střeše i vy, můžete na ni získat dotaci z programu Nová zelená úsporám, kterou pokryjete až 50 % celkových nákladů.

Přečíst celý článek

 

Článek
Fair trade

Cílem fair trade neboli férového obchodu je zajistit, aby zemědělci a řemeslníci z rozvojových zemí Afriky, Asie nebo Latinské Ameriky dostávali za svou práci odpovídající finanční ohodnocení. Pro vás to ale nutně neznamená, že se musíte plácnout přes kapsu. U nás v Česku nejčastěji narazíte na fair trade kávu, kakao nebo bavlnu.

Přečíst celý článek

Patička stránky

Dnes je 25. duben 2024
Svátek má Marek

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce