Hlavní nabídka

Obsah stránky

Chodníky - jak dál?

sobota, 14. únor 2015 // ÚŘAD INFORMUJE

Text // Pavla Zavadilová


Vážení spoluobčané,

tento týden jsme byli vyrozuměni Krajským úřadem, že neuspěla žádost o mimořádnou dotaci na rekonstrukci chodníků v části Šlotava. Žádost jsme poměrně narychlo podávali na počátku listopadu, když jsme se dozvěděli, že se budou rozdělovat zbylé prostředky z fondu hejtmana. Celkem jsme požadovali o 1.184 tis. Kč. Je to škoda, protože na tuto akci existuje platné stavební povolení a začít s pracemi by bylo možné velmi brzo.

Vyřešení situace okolo chodníků je nejvyšší prioritou nejen mojí, ale celého zastupitelstva. Samozřejmě jde především o úseky, kde neexistují vůbec a pohyb po krajnici státní silnice procházející obcí je vyloženě nebezpečný. Jde  jednak o Rašovice, kde již máme několik let platné stavební povolení, ale také o Budiměřice v části od hřbitova na konec vesnice a od křižovatky u úřadu k benzínové stanici. Tyto dva úseky zatím nebyly řešeny vůbec.

Pokud jde o Rašovice, na konci roku jsme zkoumali možnost o financování ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Zde jsme ale narazili na problém s tím, že projektová dokumentace byla starší než 4 roky - a to i přesto, že máme platné stavební povolení! Dobrá zpráva pro rašovické je, že od 1.3. by měla být vypsána výzva na program FROM 2015 (Fond rozvoje obcí a měst), do kterého se nově pro rok 2015 zařazuje jako téma výstavba nových chodníků. Doposud z tohoto programu bylo možné financovat pouze rekonstrukci a například oprava chodníků v Budiměřicích se realizovala právě odsud. Jedná se o dotace poskytované Středočeským krajem. V zastupitelstvu zastáváme jednotný názor, že je třeba se v rámci otevírané výzvy o dotaci ucházet. Jedná se o pro obec velmi významné finanční prostředky a pokud bychom získali alespoň částečné spolufinancování z FROM, tak by se nám do budoucna velmi ulevilo. Proto je příprava žádosti na prvním místě v důležitosti mých stávajících úkolů. Předně jsme si nechali přepočítat rozpočet na aktuální ceny. Výsledkem je částka 5.565 tis. Kč. Lze předpokládat, že během výběrového řízení dojde k vysoutěžení nižší ceny, ale i tak se cena bude pohybovat mezi 4.5 až 5.0 milióny korun. Do podání žádosti je třeba najít řešení, pro některé technické záležitosti, a symbolicky plánujeme schválit její podání na zasedání zastupitelstva  konaném v březnu právě v Rašovicích.

Když s žádostí neuspějeme a Středočeský kraj nám s financováním nepomůže, tak i přesto půjdeme dále i bez jeho pomoci. Velkou výhodou by pro nás mohly být historicky nízké úrokové sazby a příznivá situace na úvěrovém trhu, z kterého bychom mohli získat část peněz. Rovněž bychom mohli teoreticky změnit některé části projektu, abychom vyšli více vstříc obyvatelů Rašovic. Ale nepředbíhejme a zůstaňme optimisty. Zhruba v červnu by mělo být jasno ohledně získání nebo nezískání dotace.

V Budiměřicích nás čeká o mnoho více práce a začínáme zcela od začátku. Nicméně výstavba chodníků i zde podél státní silnice je pro mě stejnou prioritou jako v Rašovicích. V tuto chvíli se jen těžko odhaduje, jak dlouho by mohla celá věc trvat, ale je mi jasné, že každý den, kdy lidé chodí po krajnici místo po chodníku přináší velké riziko.

Abych nevynechal žádnou část obce, tak musím zmínit i Šlotavu. Chodníky jsou v bídném stavu, zcela chybí přechod u hospody, situace s parkovacími místy je také špatná - Šlotava je a bude naší prioritou.

Marek Merhout, starosta

Patička stránky

Dnes je 24. duben 2024
Svátek má Jiří

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

SDH: závod mladší

27. duben 2024 // Hasiči

SDH - štafetový závod mladších v Nymburce