Hlavní nabídka

Obsah stránky

Čarodějnice 2022 trochu jinak

čtvrtek, 21. duben 2022 // AKCE V OBCI

O sobotním večeru posledního dubna se odehraje pálení čarodějnic čili filipojakubská noc. Ne jinak tomu bude i v Budiměřicích.

Text // Marek Merhout


Po vynucené covidové přestávce jsme získali (samozřejmě tajnou) informaci, že čarodějnice opět přiletí do Budiměřic a Rašovic. Stane se tak tradičně na poslední dubnový večer tj. v sobotu 30.04.2022. Co bude netradiční, že čarodějnické potvory neupálíme na suchém roští, ale osudnými se jim stanou klasické vatry.

Hlady se trápit nebudeme, pochutnáme si na dobrých špekáčcích opékaných na táborákách. Rašovický oheň bude jako vždy na stejném místě - na začátku Zajíčkovi cesty. Začátek je plánován na 17:30.

V Budiměřicích se ale trochu netradičně sejdeme na Skále - kde se mimochodem čarodějnické rejdy v minulosti odehrávaly. Na Skále bude připravena i krátká tématická stezka pro nejmenší. Zde začneme v 18:00.

Samozřejmě si přineste své figury čarodějnic, které si můžete beztrestně hodit do plamenů. Masky na téma čarodějnic jsou vítané.

 

Ještě bychom rádi zmínili jednu věc. Několikrát jsme byli občany dotázáni, proč nebudou čarodějnice jako dříve tj. proč se nezapálí suché roští? Obdrželi jsme totiž úřední dopis od státního orgánu ochrany životního prostředí, že to je zakázané a že zejména o filipojakubské noci budou prováděny místní kontroly. Bohužel pokus o věcnou diskuzi, kdy jsme argumentovali, že nepálíme mokré dřevo a již vůbec ne žádné odpadky typu pneumatiky apod., neuspěl. Logika zákona je pro úředníky neúprosná. Bio materiál odevzdaný občany na určené místo je odpad a odpady jako takové nelze likvidovat pálením. Naší povinností je roští odevzdat osobě určené ke zpracování odpadů. Popřípadě roští nastěpkovat. Nutno dodat, že obě alternativy jsou pro obec finančně zatěžující a ekologické dopady minimálně diskutabilní. Zejména v případě, že filipojakubské ohně jako takové zakázány nejsou.

Patička stránky

Dnes je 19. duben 2024
Svátek má Rostislav

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.