Hlavní nabídka

Obsah stránky

Frikulín 10/2019

středa, 23. říjen 2019 // KNIHOVNA DETAIL

Školáci z místní školy navštívili knihovnu - na programu bylo národní obrození, povídání o národních buditelích, Boženě Němcové a Karlu Jaromíru Erbenovi.

Text // Marie Vorlíčková


Na říjnovém setkání s malými školáky jsme si povídali o národním obrození. Představili jsme si některé národní buditele - František Palacký, Matěj Kopecký, Josef Kajetán Tyl. Řekli jsme si o novinkách, které národní obrození přineslo - vznikla pravidla českého jazyka, česko-německý slovník a jiné. Děti hádaly, co znamenají slova "jezlík", "rokodník", prstobřinkoklap". Docela jsem se u toho nasmáli. 

Připomněli jsme si Boženu Němcovou, o které jsme si už na jednom z loňských Frikulínů říkali. Děti si pamatovaly, že žila v Nymburce, chodila na procházky do Chleb a do Vestce (povídka Divá Bára). Podle obrázků děti poznávaly ty nejznámější pohádky, které Božena Němcová sepsala na základě vyprávění lidí - Slunečník, Měsíčník a Větrník; Čert a Káča; O Smolíčkovi; Popelka; Hloupý Honza; Bajaja a O slepičce a kohoutkovi. Také jsem si řekli o knížce Babička. 

Novým spisovatelem, kterého jsme si představili, byl Karel Jaromír Erben. Stejně jako Božena Němcová sepsal spoustu pohádek. I u něho děti podle obrázků určovaly, o jakou se jedná - Otesánek; Zlatovláska; Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Hrnečku, vař! a hlavně jeho Kytici. Té jsme se blíže věnovali se staršími dětmi.        

Prvňáčci a druháčci si poslechli pohádku Dupynožka od Boženy Němcové. Starší děti se bály u některých básní z Kytice od Karla Jaromíra Erbena - Polednice, Holoubek a Vodník. 

Na závěr si děti prohlížely knížky, četly a půjčily si knihy domů. 

Fotogalerie k článku


Zobrazit celou galerii k článku

Patička stránky

Dnes je 20. duben 2024
Svátek má Marcela

Kalendář akcí // na duben

Nejbližší připravovaná akce

Fotbal: SK Budiměřice A

20. duben 2024 // Fotbal

Fotbalové utkání SK Budiměřice A mužů se uskuteční v neděli 20.04.2024 od 17:00 hod proti týmu z TJ Sokol Kněžice, z.s na hřišti v Kněžicích.